Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпрос към КЗП: Защо мобилните оператори не намаляват цените при дефлация?

29 декември 2021, 14:03 часа • 2372 прочитания

Когато имаше дефлация, защо мобилните оператори не тръгнаха да намаляват цените? Този въпрос поставя Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) и го отправя към Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Според АЗП причината е, че КЗП е одобрила общи условия, в които не се предвижда при дефлация да се намаляват цените на услугите на мобилните оператори. "Клаузата, предмет на настоящия спор, предвижда увеличение на месечната абонаментна такса при обективни икономически предпоставки, а в общите условия няма реципрочна на тази, че при обективни пазарни предпоставки (например дефлация), ще бъде намалена", твърди Пейо Майоралски, председател на АЗП.

Този спор за вдигане на цените нямаше да го има, ако КЗП беше изпълнила задълженията си по закон, убеден е Майоралски. Законът за защита на потребителите казва, че когато е предвидено държавен орган (в случая Комисията за регулиране на съобщенията) да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващи изменения в тях, те се изпращат на КЗП за становище за наличие на неравноправни клаузи и чак след като ги одобри, тези общи условия влизат в сила, добавя той.

"Излиза, че КЗП са защитавали интересите на мобилните оператори от дълги години. По тази причина от Асоциацията за защита на потребителите продължаваме да искаме оставката на председателя Димитър Маргаритов и членовете на комисията", казва Майоралски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес