Заповедите на КЗП за забрана на по-високите цени от мобилните оператори касаят 2 оператора

7997
Заповедите на КЗП за забрана на по-високите цени от мобилните оператори касаят 2 оператора
Снимка: iStock

Две заповеди относно готвеното поскъпване на услугите на мобилните оператори в България от догодина (2022 година) вече са публикувани на официалната страница на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В двете заповеди поименно са посочени два телекома - "Теленор" и А1. Vivacom не е в обхвата на заповедите, защото досега операторът не е заявил неправомерно увеличение на цените на услугите си.

И в двете заповеди се забранява "нелоялна търговска практика по смисъла на чл. 68, ал. 1 от Закона за защита на потребителите". Става въпрос за намерението на операторите да вдигнат цените, като го съобразят с натрупване на инфлация в две поредни години - 2020 и 2021 година. Според закона, такова увеличение на цените (месечен абонамент) може да се прави веднъж годишно, като се взема предвид инфлацията през предишната година. За отправна точка се взема промяната в инфлационния индекс на НСИ.

Позиция на А1 България по повод твърденията на Комисия за защита на потребителите за нелоялна практика при индексацията на месечните абонаментни такси

На 21 декември 2021 година А1 България предприе комуникационна кампания относно индексиране на месечните абонаментни такси по договорит...

И "Теленор", и А1 обаче обявиха вдигане на цените с натрупване на инфлацията от последните 2 години. За разлика от тях Vivacom съобщи за готвено вдигане на таксите само с инфлацията от 2021 година, т.е. според закона. Пред Actualno.com председателят на КЗП Димитър Маргаритов също потвърди, че Vivacom не нарушава закона.

Заповедите са издадени с предварително изпълнение - т.е., ако бъдат обжалвани в съда, тяхното действие да не бъде спирано докато трае делото.

Попитан дали мобилните оператори могат да намалят цените, ако в дадена година има дефлация, Димитър Маргаритов изрази мнение, че това е възможно и според приетата сега методика съгласно българското законодателство. "Мисля, че когато индексът на НСИ нещо в минус, по същия начин би могъл да се прилага на базата на тази клауза. Те не са задължени, както не са задължени да вдигат цените на практика, от това, което гласят текстовете в договорите (с потребителите). Те прилагат този индекс и тази възможност да го направят е посочена в самия закон (чл. 144 от Закона за защита на потребителите), който им дава право, когато е описана методиката в договорите, да се случва това нещо, което на практика може да бъде реализирано", гласяха думите на Маргаритов.

На изричен въпрос дали методиката не е разписана така, че да може само да се вдигат цените, отговорът на председателя на КЗП пред Actualno.com гласи: "Според мен след като се ползва официалният индекс на НСИ, това е мерилото - такъв, какъвто е той".

Председателят на КЗП заплаши мобилните оператори с глоби, ако вдигнат цените незаконосъобразно

Да, мобилните оператори могат да увеличат едностранно таксите за услугите си. Може да са те, може да са компании и оператори и в други ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com