Газът - оръжието на Путин, което почна да засича

9681
Газът - оръжието на Путин, което почна да засича
Снимка: Gettyimages.com

Споразумение за доставка на нефт и нефтени продукти между "Роснефт" и "Хеленик Петролиум" - това беше "големият успех" на руския президент Владимир Путин при посещението му в Гърция в края на миналата седмица.

Коментар на редактора

Путин: Отказахме се от "Южен поток" заради България и натиска на САЩ

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но не вярва само на пр...

Нито дума за "Южен поток", от който в България все още има хора, мечтаещи за комисионни. Многозначително беше изказването на гръцкия премиер Алексис Ципрас по въпроса - съвместни енергийни проекти от такъв мащаб трябва да са мост на за сътрудничество в региона, а не трамплин за стълкновение.

Ципрас може да си позволи да каже "не" на Путин, щом Русия не дава нищо по-изгодно. Причината е прозаична - ТАНАП и ТАП, които вече реално се строят и са огромен трън в очите на Русия. А цялата минала година гръцкият премиер обикаляше и говореше с куп държавни лидери в Близкия изток, за да подготви почвата за истинска диверсификация - газ от Египет и Израел дори. И то само ако е нужно - защото всъщност година след година в Европа не се забелязва някакво прекомерно желание да се търси още газ. Синьото гориво се превърна в тема на много приказки, но малко действия, щом става въпрос за Русия.

При цялата тази картинка остава въпросът какво ще се случва с нашия газов хъб, за когото винаги се говори с много големи приказки. Освен всичко друго Ципрас изяви амбиция за пореден път да прави Гърция енергиен хъб - и дотук държи далеч повече козове от вечно дуещия се Борисов. Хубавото за България е, че най-после почнахме проучванията в Черно море. Може би най-после това би бил сериозен удар по руското енергийно лоби в милата ни родина - дори продажници като нас ще бъдат принудени от Неволята да си пооправят каруцата.

п.п. Най-хубавото е, че вече се чува истински вой от страна на кръговете, които действаха активно, за да станем още по-зависими от Русия. Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев вече изквича как гадния Брюксел давал да се прави "Северен поток 2", но не и "Южен поток". Толкова му остана на Стойнев - да лъже най-брутално. Защото еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете беше в България миналата седмица и ясно каза - няма "Северен поток 2", няма "Южен поток", ако не се спазва еврозаконодателството. За Стойневоподобните остава въпросът - защо Русия изрично поиска изключение от еврозаконодателството за "Северен поток 1" и той беше построен, но не и за "Южен поток"? Отговорът е ясен - Москва ни счита за заден двор, в който може да прави каквото си иска, без да дава нищо.

В „Южен поток България” вземат огромни заплати, защото пазят "важни документи"

През 2015 година България е предложила на Русия преформатиране на „Южен поток България” АД. Това се налага, защото „Ю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com