Космическият апарат Rosetta достигна своята крайна цел - кометата 67P

3678
Космическият апарат Rosetta достигна своята крайна цел - кометата 67P

Преди броени дни космическият изследователски апарат Rosetta на Европейската космическа агенция достигна главната си цел от своята 10-годишна мисия. Според сигнала, получен от наземните станции, сондата се е добрала до кометата 67P, известна още като кометата на Чурюмов-Герасименко, и вече обикаля на орбита около нея. Достигането на крайната цел на апарата, която е отдалечена на 400 милиона километра от Земята, е станало точно в 9.29 ч по Гринуич на 6 август.

Това е първият случай в историята на човечеството, при който космически апарат влиза на орбита около комета, „странстваща“ в пределите на Слънчевата система.

Изкуствено дишащо листо ще произвежда кислород в Космоса

Едно от трайните предизвикателства за пилотираните космически мисии е липсата на достатъчно кислород. На Земята хората дишат благодарен...

Космическият обект се състои от първобитен лед и прах и може да предостави сериозно количество информация за тайната на образуването на планетите, коментират изследователите.

„Rosetta е уникална космическа мисия, уникална по сложност на реализация и по научна цел. Изучаването и разбирането на нашето минало със сигурност се явява най-добрият начин за прогнозиране на бъдещето ни. Всичко това ще стане през 2014 чрез Rosetta“, разказва Жан-Жак Дорден, генерален директор на Европейската космическа агенция. Той и колегите му припомнят, че космическият апарат е изминал 6 милиарда километра от момента на изпращането му в открития космос до сега.

В момента апаратът прави редица сложни маневри около кометата 67P, извършвайки подробни снимки както на самия обект, така и на повърхността му.

„Първите детайлни и качествени снимки на кометата 67P ни дават достатъчно поводи за размишления. Кометата се състои от две части, като две отделни комети, свързани в едно цяло. По тази причина тя има несиметрична форма, което предизвиква у учените повишен интерес“, коментира Мат Тейлър, един от координаторите на проекта.

Защо Луната не е с форма на идеална сфера

Макар да е позната на земляните, Луната все  още крие тайните си. Американски учени предложиха ново обяснение на формата й, която ...

Космическият апарат е пуснат през 2004 г. В началото на мисията си Rosetta извършва множество маневри, преминавайки между Земята и Марс, които, чрез своите гравитационни полета, ускоряват апарата до необходимата скорост за достигането му до кометата. След това апаратът престоява в спящ режим в продължение на 31 месеца. Към кометата Rosetta се отправя отново, след като пред януари тази година получава команда, изпратена от Земята. Заключителната маневра при преминаването на орбита около 67P е извършена при скорост на двигателите от една минута и 26 секунди.

При тази скорост апаратът попадна на отдалечена от повърхността на обекта на 100 км орбита, отличаваща се с нетрадиционна триъгълна форма.

В близките дни това разстояние ще се скъси и формата на орбитата ще стане традиционната кръгла, коментират изследователите.

Редактор: Анна Мариноа

Млечният път е по-малък, отколкото се смяташе досега

Млечният път е по-малък, отколкото смятаха досега астрономите, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от британско изследване. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com