Не отнемайте живот без право на избор

2903
Не отнемайте живот без право на избор
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Наскоро прочетох няколко много тежки и тъжни материала, които ме подтикнаха да напиша тази статия.

Всички знаем колко опасен може да бъде пътя и колко много жертви е взел. Понякога заради невниманието на пешеходци, а понякога заради глупостта на тези зад волана, които са се помислили за големи шофьори. Поемеш ли по пътя, трябва да бъдеш изключително внимателен, защото една секунда невнимание може да отнеме живот, който никога няма да се върне.

Племенникът на Плевнелиев нарушил десетки пъти Закона за движение по пътищата?

Над десет акта и фишове за превишена скорост има племенникът на Росен Плевнелиев - Станислав, твърди вестник "Труд". Според информация...

В цял свят от автомобилни злополуки загиват 250 000 души годишно, като към това число трябва да се прибавят и още около два милиона ранени. Огромен е броят на невинните жертви изгубили живота си на пътя. Както за хора и деца, така и за милиони невинни животни, автомобилите се оказват внезапни убийци.

Най-малко по 100 животни блъскат шофьорите на пътя за денонощие, като през зимата бройката скача заради лошите условия. Най-често се блъскат бездомни кучета, змии, котки, таралежи, диви животни и други. Обикновено ударите стават през нощта, когато животинките изскачат изневиделица на пътя и водачите не могат да спрат навреме. Животът на всички тях бива отнет без никакво право на избор. Звучи страшно, нали?!

И колкото е скъп живота на един човек, също толкова е и на едно животно. Не бива да го подценявате, защото животните също като нас имат своето отредено място на тази планета и също като нас заслужават да живеят!

Ето затова реших да напиша тази статия - за да призова всички шофьори да бъдат малко по-внимателни, защото понякога животните могат да изкочат на пътя най-неочаквано, а ако са и по-мънички, може изобщо да не бъдат забелязани. Изключително лесно е, просто следващият път като видите група птички на шосето, преминаващ бозайник или бавно движещо се влечуго сигнализирайте и вдигнете крак от газта.

Понякога на улиците и магистралите преминават цели стада от крави и овце, въпреки че вече е забранено движението им по закон. Стопаните прибират прегазените и веднага продават месото, иначе загубите им ще са огромни.

Жените-шофьори да не забравят, че има посока наляво, има и надясно

Това е съветът за безопасно шофиране на големия български актьор Камен Донев. "Професорът" направи и уточнение - няма лошо, че толкова ...

Редом с убитите от случайността кучета, котки и дори язовци, и змиите се наредиха в графата “сгазени на пътя”. Студенокръвните влечуги се възползват от нагорещения асфалт на магистралите през лятото, за да се попекат на слънце. За някои от тях това се оказва фатален край, тъй като не могат да се спасят от гумите на превозните средства, движещи се по високоскоростните отсечки.

Умрелите животни лежат на пътя няколко дни, тъй като няма кой да ги махне оттам и понякога стават причина за катастрофи. Шофьорите ги виждат в последния момент и за да ги избегнат, правят резки маневри, застрашавайки обаче всички участници в движението.

Дивите животни, както и бездомните кучета и котки, скитащи се по улиците, а дори и домашните любимци, са непредсказуеми, лесно се плашат при вида на моторно превозно средство. Често животните се скитат или пресичат пътя в търсене на храна, без да разбират колко опасно може да е това. Особено през този период на годината, когато времето е студено, пътят заледен, видимостта много малка, опасността да се сблъскате с невинно животно на пътя е много голяма.

Бъдете внимателни! Само така може да предотвратите инцидентите. Животните също като хората, са живи същества, те също искат да живеят, да оцелеят. Не забравяйте това!

Ето и моите съвети за шофьорите, за да намалят опасността от инциденти на пътя:

По-високи санкции за пияните шофьори

Санкциите при шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества се завишават. Управлението на моторно превозно средство с конце...

1. Намалете скоростта, когато карате през нощта, дъжд и мъгла.

2. Пътувайте с безопасна скорост, независимо от условията на пътя и бъдете винаги нащрек.

3. Дръжте предното стъкло чисто и фаровете правилно коригирани. Използвайте дълги светлини, когато е възможно и безопасно да го правите, пускайте чистачките винаги, когато е необходимо.

Ако видите животно на пътя:

1. Намалете скоростта и бъдете в готовност да спрете.

Почернени родители: Не приемаме с новия НК да намаляват наказанията за безотговорно шофиране

Правната комисия вече прие промените, които внесохме по отношение на Закона за движение по пътищата. Това каза пред Нова телевизия Галя...

2. Бъдете нащрек за други животни, които могат изскочат внезапно.

3. Внимавайте! Движения при животни са непредсказуеми. Затова ако трябва спрете, докато животното отмине.

4. Ако ви удари елен или лос, съобщете на местната полиция или служба.

5. Ако видите ранено животно, спрете и му помогнете. Не подминавайте живо същество, което се бори за живота си!

Скъпи шофьори, обърнете внимание на горните редове, само няколко ваши действия могат да отнемат живот, но могат и да го спасят. Не отнемайте живот без право на избор. Не ставайте убиец!

Завишават санкциите за дрогираните и пияните шофьори

Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на първо четене изменения в Наказателния кодекс, с които завишават санкциите при шофир...

Автор: Надежда Георгиева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com