Завишават санкциите за дрогираните и пияните шофьори

21932
Завишават санкциите за дрогираните и пияните шофьори
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на първо четене изменения в Наказателния кодекс, с които завишават санкциите при шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и при шофиране без книжка. С гласовете на ДПС и ГЕРБ бяха приети поправки, внесени от Цецка Цачева и група народни представители от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Управлението на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта от над 1,2 промила ще се наказва с от 1 до 3 години затвор и с глоба от 200 хиляди лева, вместо досегашните до една година.

Искане: Шофиране без книжа, пиян или дрогиран да е умишлено престъпление

Няма да се откажем и ще се борим докрай за промяна в Наказателния кодекс по отношение на шофирането. Това заяви Валя Теслакова, майка н...

При влязла в сила присъда за управление с над 1,2 промила и нов случай на шофиране с над 0,5 промила, провинилото се лице вече ще се наказва с от 1 до пет 5 затвор, и глоба от 500 до 1500 лева, вместо досегашните две години и санкция от 100 до 300 лева.

При шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози наказанието вече ще бъде от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1500 лева, вместо досегашните две години лишаване от свобода. При повторен случай на шофиране след употреба на наркотици, провинилите се вече ще се наказват със затвор от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1500 лева.

При шофиране в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, вече ще има наказание до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева, вместо досегашните 2 години лишаване от свобода.

Завишават се и наказанията при причиняване на смърт или телесна повреда след употреба на алкохол, наркотици и управление без книжка. Вместо досегашните 1 до 5 при тежка или средна телесна повреда, наказанието вече ще бъде от 1 до 6 години, а при особено тежки случаи вместо от 2 до 8 години, наказанието ще бъде 2 до 10 години.

В Сърбия ще вземат кола за шофиране в нетрезво състояние

Конфискуване на автомобила за неограничен период при шофиране в нетрезво състояние - тази мярка се обмисля в Сърбия като част от борбат...

При причинена смърт вместо досегашните 3 до 10, наказанието вече ще бъде 3 до 15 години, а при особено тежки случаи вместо 5 до 15, наказанието ще бъде 5 до 20 години.

Ако нарушителят е избягал от местопроизшествието, наказанието при тежка или средна телесна повреда ще бъде лишаване от свобода от 1 до 5 години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 2 до 8 години. При смърт - лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com