Повтарят аварията във Фукушима в експериментални условия

4321
Повтарят аварията във Фукушима в експериментални условия
Снимка: Getty Images / Guliver

Светът с ужас си спомня за две големи аварии в атомни централи с драстични за хората и природата последствия – тази от 1986 г. в Чернобил и от 2011 г. във Фукушима. Отделяната в такива случаи радиация е огромна и поставя в риск цялата планета. Японските учени обаче имат намерение да повторят катастрофата във Фукушима. Този път обаче това ще се случи в контролирани експериментални условия.

Целта е специалистите подробно да проучат какво се случва при процеса на изтичане на ядрено гориво по време на подобни аварии в АЕЦ.

Чудовищни земетресения липсват от архивите

Според учените, Земята е била растърсвана от много по-силни земетресения, отколкото ние сме отчели и записали през последното столетие....

Учените най-вече искат да разберат какво става с пръчките ядрено гориво, след като завърши тяхното охлаждане. Получените данни ще бъдат особено ценни, тъй като ще подпомогнат специалистите да се подготвят по-добре за евентуални нови произшествия в атомни електроцентрали.

Опитът ще се проведе с помощта на стоманена капсула с височина 1.2 метра. В нея ще бъде поставена 30-сантиметрова горивна пръчка.

Във вътрешността на специалния изследователски атомен реактор ще бъдат пресъздадени такива условия, каквито са били възникнали по време на аварията в АЕЦ „Фукушима-1“.

Процесът на разрушение на ядрената пръчка ще бъде заснет с камера, както и със специални допълнителни прибори. Изтичането на гориво ще бъде внимателно изследвано и получените данни – детайлно анализирани.

Отново теч на реактивна вода в АЕЦ Фукушима

Близо 1,6 тона вода с повишено съдържание на радиоактивни елементи са изтекли от авариралата японска ядрена централа Фукушима, предав...

Припомняме, че аварията в АЕЦ „Фукушима-1“ се случи през март 2011 г. след силно земетресение и последвала след това вълна цунами с височина около 15 метра. Тогава извън строя излизат системите за подаване на електроенергия и охлаждане. В три от реакторите на атомната централа има изтичане на ядрено гориво, което е съпроводено с взривове на водород и изпускане на огромни количества радиация.

Коментарите на специалистите са, че АЕЦ „Фукушима-1“ е била защитена от цунами със специална стена, която обаче е предвидена за вълни с максимална височина 5.7 метра.

Заключението – централата не е била достатъчно добре подготвена технически нито за силни земетресения, нито за вълни цунами.

Редактор: Анна Маринова

Тепко извежда от експлоатация реактори във Фукушима

Операторът на японската аварирала АЕЦ Фукушима ще изведе от експлоатация реактори 5 и 6 в централата, предаде БГНЕС. Огромната вълна ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com