Промените в изпитите на СУ може да са за добро

5998
Промените в изпитите на СУ може да са за добро
Снимка: БГНЕС

Софийският университет, останал като един от последните последователи на традицията за кандидатстване с развиване на теми, обяви, че от тази година емблематичният изпит по литература се променя. Кандидат-студентите вече ще решават тест с отворени и и затворени въпроси и ще пишат есе. Тест се въвежда и по история, но промяната по литература е по-чувствителна.

Първата реакция на повечето хора, минали през "приключението", наречено кандидатстване с литература в СУ, беше негативна. Мнозина смятат традицията за добра и гарантираща отсявка на истински качествените и подготвени кандидати. На тестовете, въпреки че са от отворен тип, се гледа като на по-ниско ниво на изпитване.

Само че има няколко подробности.

Който е кандидатствал с литература в СУ, знае, че за да имаш добра оценка, е задължително да напишеш някои неща, задължително е да изложиш някои тези и е задължително да представиш някои заключения, дори те да не съвпадат с личното ти мнение. Защото изпитът по литература е един голям шаблон, в който основната структура е ясна предварително и особена свобода на мисълта и възможност за интерпретации няма. Когато имаш тема "Нравствените метаморфози на рода според повестта "Гераците"", не можеш да напишеш, че родът в цялата драматичност на историята няма никакво значение и целият акцент върху него и времето е неправилен и безсмислен. Трябва да пишеш за "нравствените метаморфози на рода". Тези, които си чел в разработките на светилата на литературния анализ и тези, за които си инструктиран в час. Иначе рискуваш оценката, класирането си и съответно - цялото си бъдеще.

Важно е да си зададем въпрос какво всъщност възпитават и на какво учат темите по литература. Със сигурност не на нестандартно мислене. Те дават свобода на изразяването, но само върху предварително зададени параметри на тълкуванието на това "какво е искал да каже авторът". По отношение на изграждането на стил на писане също е спорно доколко са полезни. Защото учениците треперят от страх дали не са забравили да напишат кратка теза след увода, дали той е бил достатъчно дълъг, дали в изложението не са пропуснали някоя от точките в тезате си и дали заключението отговаря на всички изводи от изложението. Години наред се заучават едни конструкции на писане, които наблягат абсолютно ненужно на формата, а не толкова на съдържанието.

Така че писането на теми, заучавани често наизуст, с готови "правилни" изводи, не помага особено на българското образование. Есето обаче е нещо друго.

Факт е, че са малко държавите по света, които използват нашия модел на кандидатстване по литература и език. Тестовата форма е много разпространена и вероятно има защо. От СУ изрично подчертаха, че новите тестове ще бъдат и с отворен тип въпроси, а есето ще е задължително. Затова преди да избързаме да заклеймим поредната реформа като глупава и неефективна, нека първо помислим колко умна и ефективна беше досегашната система. Може да се окаже, че промените са за добро.

Автор: Десислава Любомирова

В специалност "Българска филология" в СУ ще се влиза и с изпит по чужд език

Оценка от конкурсен изпит по чужд език ще бъде вход за специалност "Българска филология" в Алма матер през следващата учебна година. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com