Защо сме простили на Беър Грилс, пък не можем на Нено Димов?

8377
Защо сме простили на Беър Грилс, пък не можем на Нено Димов?
Снимка: Вакон

Нено Димов, внезапно загрижен за престъплението на Беър Грилс, демонстрира прецизност, дисциплина, безупречен министерски контрол: той заяви, че заради нарушенията си – плуване в езерата и запалване на огън в планината – господин Грилс ще трябва да поеме отговорност и да плати каквото има да плаща. Според Димов сървайвърът казва във филма, „че е забавен, защото нарушава правилата“ и министърът е крайно възмутен на това съзнателно погазване на правилата, той не може да търпи такива работи и ето, че драгият Беър ще получи глоба. Самият Димов също изяви недоумение: защо сме хулили онези патриотични народни хора в езерата през лятото, пък така великодушно прощаваме на Грилс. Нека опитаме няколко отговора.

Първо, господин министър, в патриотичните народни хора газиха от десетки до стотици души, тоест очевидно замърсяването следва да е много по-голямо. А проблемът очевидно беше друг и много по-сложен от елементарните законово-нормативни уредби, от които поне в случая с Грилс изглежда, че сте се развълнували (понеже в други случаи не изглежда така). Проблемът беше следният: че патриотичният дух, хората, гайдите и прочие други гордости започват да проявяват странни девиации – тези девиации вече спират да правят разлика между тупане в гърдите и еко вреда, изпадат в твърде мистични и буквалистки желания за сливане с планината. С тези люти хора в сърцето на Рила проблемът бе не законен, а естетически; патриотизмът започна да прилича на сходен с чалгата кич, племенно-окултна акция, която е само за просветени и избрани, които веднъж потопили се в езерото ще станат бам башка юнаци. Ние разбираме, че в министерствата никой не се занимава с естетика, но все пак сме длъжни да споделим, понеже все пак питате защо тогава имало вой, пък сега – срещу господин Грилс – няма.

Второ, както ето този мийм добре прецизира целия проблем с повереното на Димов екоминистерство, наистина някои неща започват да изглеждат неубедителни. Незаконна сеч, застрояване на планини, бетониране на Черноморието, отвратителен въздух и слава богу навременното решение на съда да спре промените Симеонов/Димов: всичко това някак си наистина бие на очи на фона на престараването срещу Грилс. Ние нямаме нищо против престараването, разбира се - стига да е спрямо всички, на общо основание, без принципа, че всички са равни, но някои са по-равни. Всъщност ако любопитството на министъра спрямо реакциите на хората наистина има нужда да бъде задоволено, то отговорът е: онова, което се очакваше, е пълна дисциплина и контрол спрямо истинските екопроблеми, пък едва тогава нека мине под удара на закона и този особняк, странник, ненормалник и видиш ли световен вандал, който се опиянявал от нарушаването на правилата. Всъщност Беър Грилс, с желанието му да попрекрачи ръба на закона, е извършил вероятно най-безобидното прекрачване, което сравнено с прекрачванията в българската политика е колкото разликата между жаба и кит. Жабата поне може да се изяде лесно.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com