X
 
 

Съдът окончателно спря промените на Валери Симеонов и Нено Димов за Пирин

7063 12
photo of Съдът окончателно спря промените на Валери Симеонов и Нено Димов за Пирин
Снимка: Румен Скрински
Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Те бяха приети буквално три дни преди началото на 2018 година.

Сегашното решение е на петчленен състав, а мотивите на върховните съдии са изложени в 30 страници. Ключовият мотив касае чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ). Той гласи следното: "В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". И тричленният, и петчленният състав на ВАС са категорични, че в такава ситуация и на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения. А измененията на плана са такива, че попадат в обхвата на ЗЗТ и затова трябва да има екологична оценка на плана, каквато няма, както и оценка за съвместимост.

Димов пак не коментира собствеността на "Юлен", ако бил в лично качество, щял да каже

Получих декларация от г-н Жирардели, че е 100% собственик на фирмата-собственик на "Юлен". Това каза екоминистърът Нено Димов, като от ...

Промяната на предназначението на големи площи от парк "Пирин" и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, посочват съдиите. Според тях точно това е причината и да има екооценка на промените.

Освен това, не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки. Директивата е част от дейността по прилагането на Орхуската конвенция в ЕС. През 2003 година е публикувана и Директива 2003/35/ЕС, която въвежда правила за участието на обществеността при подготовката на някои планове и програми, имащи отношение към околната среда, казват съдиите.

Решението на ВАС е крайно интересно и от друга гледна точка. След като на първа инстанция стана ясно, че номерът на държавата в лицето на бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов не минава, Симеонов обяви, че ако съдебното решение остане такова и на втора инстанция, ще си окачи релса на врата и ще скочи от бургаския мост. Симеонов вече коментира пред Actualno.com в кулоарите на парламента, че днес "е много тъжен ден за българската икономика".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това е едно много добро решение за българското правораздаване, в което се видя, че зелените защитават ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, нещо което не отърва на олигарсите.
 • Момчил 7 Момчил преди 6 месеца Профил на трол?
  Препоръчвам на всеки да изгледа това видео, защото то няма да се появи по медийте за масова информация, а дава реална представа какво се случва в Банско - youtube.com/watch?v=ZvlXQI4p2lc
 • Радост 6 Радост преди 6 месеца Профил на трол?
  Жалко е, че сами убиваме бъдешето на най-добрият зимен курорт в цяла Източна вропа.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Най-добрия според кого? Банско дори не е в първите 100 на Европа.
  : 0 !
 • Елена 5 Елена преди 7 месеца Профил на трол?
  Безумие е да се пречи на развитието на туризма и по-специално да имаме нови лифтове. В това няма никаква екологична или икономическа логика, само нездрави зелени интереси.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Стига с тая южна българия,дайте нещо да се направи за севрна българия...магистрали,курорти,ферми,туризъм,бизнес.....
 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  далаваерко с релсата. Да не се бави, всички го чакаме!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ми хората ще почнат да ходят на ски другаде, извън милата ни родина. Това е положението. Каквото повикало, такова се обадило. В другите страни от нищо нещо правят, ние обратното.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Тъкмо да направят и в северна българия я на вежен,ботев,мижур ком,шипка, беклемето,узана се прекраснк места за ски курорти ...стига с тия гърци македонци и турци...време е за българите от севера а и е по близо до ЕС!
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Защо, да не би хората сега да не ходят другаде да карата ски ? Между другото , някой знае ли колко дни в годината на ски пистите в Банско има сняг?
  : 0 !
 • Елена 1 Елена преди 7 месеца Профил на трол?
  Жалко, че съдът клекна пред зелените. Наистина днес е тъжен ден и за българската икномика, и за българския туризъм.
 • Стефан 1.1 Стефан преди 7 месеца Профил на трол?
  Съдът не клекна пред гнусните олигарси! Туризъм си имаме, не ни трябват още железа и бетон. Алчни крадци искат да унищожат природата ни.
  : 5 !
Нагоре