Нено Димов за казуса с Беър Грилс: Защо прощаваме на чужденеца, а реагираме остро срещу българите?

4086
Нено Димов за казуса с Беър Грилс: Защо прощаваме на чужденеца, а реагираме остро срещу българите?
Снимка: БГНЕС

Нарушенията на Беър Грилс в Рила са паленето на огън и плуването в езерото. Българска фирма е получила разрешение от националния парк, на тези хора им е казано какво може и не може. Самият Беър Грилс казва във филма, че е забавен, защото нарушава правилата, т.е имаме съзнателно действие. Така екоминистърът Нено Димов коментира случая с британската телевизионна звезда, погазила правилата при заснемане на епизод от предаването си в България.

За мен остава неясно защо сме склонни да простим на чужденец, а реагирахме така остро срещу български деца, които играха хоро в народни носии в едно от езерата, каза още Димов пред bTV.

Нено Димов: Няма проблем с язовирите

Няма проблеми с язовирите и към днешна дата те са на нивата, които са нормални за сезона. Това каза министърът на околната среда и води...

По думите му българската фирма е била наясно със законите и наказателните постановления са дадени на нея. "Ще глобим и господин Беър Грилс, ако бъде открит на негов адрес, но смятам, че това би било сложна операция за парка. От министерството няма да го търсим лично. Ако от парка се свържат с него. Ние проверяваме фирмата и парка", заяви той.

С Грилс е имало трима души, но е било невъзможно да са до него 24 часа. Според Димов те вероятно отказват да коментират казуса, защото е разпоредена вътрешна проверка.

Преди дни стана ясно, че Дирекция "Национален парк "Рила" е наложила глоби заради неспазване на правилата в парк "Рила" при заснемане на филм от страна на прочутия в цял свят експерт по оцеляване Беър Грилс. Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите. Става въпрос за навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

По-късно директорът на парка Красимир Андонов заяви, че глобите за Грилс ще са по-високи от тези за българите, играли хоро в едно от езерата.

Беър Грилс изяде жабата, а ние - природата

Трябва ли Беър Грилс да понесе санкции за нарушенията, които е направил в национален парк "Рила"? И дали глобата е достатъчно наказан...

Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com