X
 
 

Златната среда е по-важна от духовния екстремизъм

4566 2
photo of Златната среда е по-важна от духовния екстремизъм
Снимка: pixabay
Петя Симеонова е клиничен психолог и автор в Actualno.com. Специалист по тревожни разстройства, паника и агорафобия. Консултира хора с личностни проблеми и желание за духовно, емоционално и физическо развитие. 


Жената пред мен е нежна, някък прозрачна и почти безкръвна сякаш..

Говори тихо, извинително, налага се да напрягам слух до последно, за да я чувам.

Моля я да говори по-високо, а тя ме гледа учудено..

- Има ли нещо?- питам.

- Ами.. не мога по-високо да говоря, освен това духовните хора не правят така, показва липса на осъзнатост, като цяло..

Тук е мой ред да гледам учудено и постепенно започват да излизат различни неща в разговора ни, такива, които дават отговори.

- Защо реши така?- не се предавам и искам да разбера повече за горната идея.

- Моят духовен учител ми го каза, работихме заедно, около три години.

Продължаваме разговора за духовността, що е това и как я разбира и практикува моята клиентка.

Споделя ми, че се занимава с духовни практики от години, но видимо не изглежда да е щастлива, както обещават повечето от тях, а проблемите с които се обърна към мен са доста...

Разказва за непрестанното чувство за вина с което живее и усещането, че никога не се справя добре с нищо, явно прави грешки, грешни изводи, грешни избори, като цяло е грешна и затова.

- Аз самата съм била зачената по погрешка, явно така си го нося - тъжно се усмихва жената срещу мен - Но опитвам да живея духовно, да прощавам, да съм позитивна и да не мисля лоши неща.

- Успяваш ли? - питам директно, загубила бройката на думата “грешка” и вариациите и в монолога на дамата.

- Ами..не винаги, но се старая, наистина много сериозно съм тръгнала по пътя на духовното развитие.

След сесията стоях дълго замислена.

Прословутата духовност, дето я слушаме и ни се натрапва отвсякъде...

Гурута, духовни учители, просветени, просветлени, извисени и всякъкви други разбиращи хора, знаещи неща, които ние останалите простосмъртни не владеем, не сме на ниво и все нещо още е нужно да правим, че да стигнем до нужната висота...

Този филм съм го гледала, не, аз съм го играла и бях в главната роля.

Нека ви разкажа, обичам да разказвам истории, пък всеки да вземе нужното му.

Духовност, извисеност, осъзнатост и прочие думи, срещаме често в ежедневието си, нали?

Много хора тръгват по този път, включително и аз, преди години, с желание за себеразвитие, с желание да научиш нещо ново, да постигнеш онази лекота, вътрешен мир и спокойствие, за които сме чували.

Повече чували, отколкото срещали, уви..

И както всяко друго нещо в нашият свят и тук има няколко страни.

Често говоря за хармония, за приемане и ще продължа, защото видях през себе си, какво става, когато залитнем само в една посока, пренебрегвайки друга своя част.

Започнах сериозно с моите духовни търсения, щом се справих с паническото си разстройство и агорафобия, преди повече от десет години..

Продължавам до ден днешен и вероятно ще е така, докато дишам.

Имаше дълги моменти в самото начало, когато ми се струваше, че не съм достатъчно извисена, че трябва да обърна по-голямо внимание на “духовната част” от себе си и някък пренебрегвах физическата си същност...

Все не ми се струваше достатъчно обаче, исках и очаквах нещо повече, без да знам какво точно..

Заредиха се учения, семинари, групи за развитие, медитации, безкрайни разговори с хора уж “разбрали” вече, за какво иде реч.

Първите сигнали, че нещо куца, дойдоха с откритието, че совите май не са това, което са ( аз съм от поколението на филма” Туин Пийкс”), тоест нещо вътре в мен се бунтуваше, духовността да е това, което ми се представяше в много от случаите.

Съмненията се засилиха, когато забелязах, колко глинени са краката на някои от “учителите” и огромното разминаване, между техните думи и действия на практика.

И дойде разочарованието, но с него и още по-силно желание да открия истината и за какво действително става дума тук.

В някакъв момент установих, че имам непоносимост към месото, буквално ми се гадеше от него.

Това така чудесно се връзваше с всичко, което бях прочела, как месото е “тежка” енергия, как влияе на телата ни, как ни заземява, пардон, принизява, и ни пречи да сме физически пречистени, здрави и енергийно високи, че го спрях напълно и безапелационно.

Случайно съвпадение?

Едва ли.

Не докоснах месо под никаква форма през следващите 5 години, като поетапно изключвах от менюто си захар, кафе, сол, яйца, масло, сирене, кашкавал и т.н.

Списъкът се удължаваше непрекъснато..

Резултатът?

Все по-уморена, без тонус жена с усещане за “примка, около вратът”, гледаща “лошо” всеки ядящ “мъртва плът”, около нея, четяща огромно количество литература, но само специализирана, медитираща и правеща упражнения по график, с огромно чувство за вина, ако го наруши или недай си Боже, хапне нещо “забранено”, изцяло посветена на това да живее и да се храни, по определен начин, духовен начин.

И крайно нещастна..

Какво се беше случило?

Аз просто бях забравила, къде е златната среда, бях тотално загубила баланса и връзката с тялото и душата си, спрях да слушам единственият човек, знаещ всичко за мен отвътре и отвън-АЗ!

С години пренебрегвах всички сигнали на горкото ми тялото, което всячески се стараеше да ме накара да се осъзная и да чуя душата си, чрез болки, травми и откровенни нещастия.

Залитах в крайностти и ту бях изцяло посветена на духът, ту се инквизирах телесно с поредната доза “правилни” неща.

Докато не казах СТОП!

Бавно и на моменти болезнено, започнах да се връщам към себе си.

Осъзнах, че истинската духовност, не изисква “жертви”, че духовния човек, не се самобичува, не е нужно да медитира, покачен на връх в планината, че изобщо НЕ трябва да се откажа от всички удоволствия на физически свят или конкретна храна..

Дадох си сметка, че истински духовните хора, са топли и прекрасно земни, те се обичат и откровенно се радват на живота във всичките му проявления, ей така без причина и по препоръка..

Те се наслаждават еднакво, както на хубавата храна, така и на интересната книга, грижейки се едновременно за физическото и за нетленното си АЗ.

Че медитация може да бъде танц, а може да бъде и глътката ароматно кафе и няма нужда да става по график..

Установих, че тези хора, не натрапват тяхната духовност и разбирания на околните, не изискват, не налагат правила и ограничения, а заразяват с тих пример, без показна демонстрация.

Уверих се, че и тук няма “правилно” и “грешно”.

Който иска тръгва, върви, осъзнава, открива, експериментира, пада, става и продължава.

Защото моята духовност, не е по-духовна от твоята, просто сме на различни пътища.

_________________________________________________________

КОНТАКТИ:

psiholog@petyasimeonova.com

skype: petyasimeonova-psiholog

websait:http://www.petyasimeonova.com

https://www.facebook.com/PetyaClinicalPsychologist/

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Лошо 2 Лошо преди 3 седмици Профил на трол?
    Уважаема Петя Симеонова, работата е там, че правилно и грешно има и хората обикновено имат чудесно вътрешно усещане за тези неща. И вие сте се самонаказвали, защото сте направили нещо, за което чудесно сте знаели, че е грешно. А една погрешна постъпка може да доведе след себе безкрайна поредица от грешни постъпки. Самобичуването също е грешно, грешно е защото да се бият хора не е хубаво, в това чи виж още ›› сло и себе си. Когато си направил грешка, нито самобичуването, нито самоопрощаването са решение (Самобичувах ли се достатъчно, за да си простя?), решение е единствено осъзнаването на грешката и покаянието, а това означава да се отвратиш до такава степен от стореното, че да не го вършиш отново.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    От разните "духовни практики" не се оправят учениците, даже проблемите им се обострят, а се оправят разните "духовни Учители" за сметка на учениците си.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. Дасий Доростолски

Св. мъченик Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическ...

missing image
Дневен хороскоп за 21 ноември

Овен Днес ще сте сред хора, сред които мнозина биха искали да бъдат. Не се възгордявайте прекалено, а покажете, че сте заслужили да ст...