Пигмеите в Африка се опитват да запазят първобитния си начин на живот

13719
Пигмеите в Африка се опитват да запазят първобитния си начин на живот
Снимка: iStock/Guliver

Познати като най-ниските хора в света, пигмеите, които обитават горските райони на Централна и Западна Африка още се стремят да запазят своята култура, просъществувала от хиляди години.

В момента в света са останали около 120 000 пигмеи, като повечето от тях живеят в гористите местности на Камерун в близост до Атлантическия океан, съобщава Анадолската агенция. Наименованието, с което ги наричат европейците, в превод от гръцки означава "джуджета" и се дължи на средния им ръст, който не надвишава 120 см.

Отделни малки пигмейски общности са се съхранили и в Руанда, Бурунди, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Замбия, Габон и Ангола.

Но местообитанията на тези племена постепенно се стесняват, заради все по-бързото изчезване на дъждовните гори, причинено от добива на дървен материал. В същото време на пигмеите не е позволено да живеят в гори, определени за национални паркове.

Правителството на Камерун не успя да наложи своята интеграционна политика по отношение на пигмеите, насочена към установяване на уседнал начин на живот. Те продължават да се придържат към традиционния си начин на живот, който е твърде различен от този на уседналите народи в Континентална Африка.

Пигмеите прекарват по-голямата част от времето си, ловувайки дълбоко в горите и събирайки плодове и билки. Те не използват пари, а прилагат система за бартер, търгувайки с имуществото си.

Тези хора често променят местообитанието си, търсейки храна, като ловуват с дървени или каменни стрели, копия и мачете. Животните, с които се хранят, са предимно маймуни, антилопи, газели и слонове.

Сред основния им източник на храна са и дивите овощни дървета - те консумират ежедневно диви сливи, известни като сафу, както и диво манго и ядки.

Пигмеите са силно загрижени, че хората са започнали да изсичат дърветата в населяваните от тях гори, които на практика им осигуряват всичко необходимо, за да живеят.

Тъй като не са признати за граждани, пигмеите нямат достъп до социални услуги. Лекуват се с помощта на природни средства: листа, кора от дървета или диви растения.

Така например дърветата моринга, известни още като „дървета чудо“, са често срещани в тропическите гори, обитавани от пигмеите, и те ги използват за лечение на високо кръвно налягане. Мехлемът пък, приготвен от растението Nlouer, се използва срещу отравяне, а сироп от кората на дървото Abda Zoak, известно още като „слонско дърво“, помага при лечение на стомашни проблеми.

Болки в костите и ставите пигмеите лекуват, като загряват кората на дървото Azobe и масажират след това травмираната зона.

Вечерно време след лов и събиране на плодове, пигмеите се събират около огъня, където слушат съветите на старейшините и танцуват.

Запазвайки вярата си в анимизма като цяло, пигмеите вярват, че всичко в природата има дух. Те вярват в отвъдното и в постоянното присъствие на духовете на своите предци, което е причина да крият мъртъвците в дървета или пещери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com