САЩ не бърза с позиция за преврат по отношение на случващото се в Тунис

2235
САЩ не бърза с позиция за преврат по отношение на случващото се в Тунис
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с президента на Тунис Каис Саид е подчертал необходимостта Саид да се придържа към демократичните принципи във връзка с нарастващото напрежение в северноафриканската държава, се отбелязва в изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент. Вашингтон ще продължи да следи развитието на събитията, съобщава БГНЕС.

"Държавният секретар призова президента Саид да зачита демократичните принципи и правата на човека, които стоят в основата на управлението в Тунис. Държавният секретар призова за открит диалог с всички политически сили и хората в страната", се казва в текста.

Полицията затвори офиса на телевизия "Ал Джазира" в Тунис

Полицията на Тунис затвори днес офиса на катарската телевизия "Ал Джазира" в столицата Тунис, съобщи шефът на нейното бюро. Това се слу...

По-рано ръководителят на пресслужбата на външното министерство на САЩ Нед Прайс заяви, че тунизийските политически сили трябва да "избягват всякакви действия, които могат да потиснат демократичните дискусии и да доведат до насилие".

Американските власти са обезпокоени от ситуацията в Тунис, но все още не са стигнали до окончателно заключение дали смятат последните събития в северноафриканската държава за държавен преврат, съобщи на редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

"Първо, ние сме загрижени за събитията в Тунис. В контакт сме с тунизийските лидери, за да научим повече за ситуацията, да призовем за спокойствие и да подкрепим усилията на Тунис да продължи напред в демократичен принципи ", каза тя, отговаряйки на въпроса дали администрацията на Вашингтон разглежда случващото се в арабската република като преврат.

"Имаше много събития, дори през последните 24 часа. Определението за "преврат" е юридическо определение и ние ще изчакаме Държавният департамент да извърши правен анализ, преди да дадем определение, така че няма заключение за това", добави Псаки.

В Тунис де факто има военно положение, парламентът не работи

Президентът на Тунис Каис Саид, който замрази дейността на парламента, забрани на председателя на законодателния орган Рашид ал Гануши ...

На 25 юли Каис Саид обяви спиране на парламентарната дейност за 30 дни, вдигане на имунитета на всички депутати и оставка на премиера Хишам Машиши. В столицата на републиката бяха въведени армейски части. На 26 юли Саид издаде указ за освобождаване на министъра на националната отбрана Брахим Бертаджи и изпълняващия длъжността министър на правосъдието Хасна бин Слимани. Той взе такива решения, след като в неделя се проведоха демонстрации в редица големи градове, участниците в които поискаха разпускане на парламента, смяна на политическия режим, както и наказателно преследване на отговорните за влошаващата се епидемия с коронавирус и социално-икономическата положението в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com