Балканската диаспора в САЩ предупреди Байдън за нарастващата войнственост на Сърбия

2576
Балканската диаспора в САЩ предупреди Байдън за нарастващата войнственост на Сърбия
Снимка: Predsednik.rs

Редица американски организации от албански, бошняшки и черногорски диаспори предупредиха администрацията и президента Джо Байдън за заплахата, която представлява за сигурността на Западните Балкани „нарастващата войнственост“ на Сърбия при президента Александър Вучич срещу нейните съседи.

В отворено писмо те призовават САЩ „незабавно да предприемат стъпки за предотвратяване на опитите на правителството на Сърбия да разруши мира и сигурността в региона“, цитира „Екзит Нюз“.

Сърбия привежда армията си в бойна готовност по заповед на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в повишена бойна готовност, съобщи Дойче ве...

Те обръщат внимание на неотдавнашния опит на Сърбия, подкрепена от Русия, да подкопае сигурността в Косово, Босна и Черна гора - а именно разгръщането на военна мощ близо до границата с Косово; етническото напрежение, породено в Черна гора от Сръбската православна църква; като както и опитът за сръбско-руския държавен преврат, целящ да убие политически лидери на Черна гора в навечерието на присъединяването на страната към НАТО; и накрая многократните призиви на сръбския лидер в Босна и Херцеговина за разпускане на страната.

„Трябва да бъде изпратен силен сигнал до Белград, че използването на сила никога повече няма да бъде позволено да диктува естеството и посоката на политиката на Западните Балкани“, призоваха те в отвореното си писмо до администрацията на Байдън.

Представителите на диаспората подчертаха опасността, която представлява за Западните Балкани и интересите на САЩ политиката на сръбското правителство за „сръбския свят“, която има за цел да привлече всички етнически сърби в региона в оформянето на една държава.

„Това не е нищо друго освен рестартиране на проекта „Велика Сърбия” от епохата на Милошевич, който доведе до най-тежкото насилие и най-тежките зверства в Европа след Втората световна война“, подчертаха те.

Вучич: Западът мислеше, че се шегувам, че няма да допуснем погром срещу сърбите

По повод косовската криза сръбският президент Александър Вуджи заяви по телевизия Пинк, че е ядосан на всички свои събеседници от Запад...

„Ситуацията в Косово е най-опасният гамбит на Вучич досега. Тя представлява краен обрат дори от преструвките за диалог и преговори и демонстрира стремежа на Сърбия да използва сила или поне заплахата от сила, за да създаде нови явления в региона. Това е категорична заплаха не само за сигурността и суверенитета на Косово, но всъщност и за целите Западни Балкани, и поради това представлява значителен риск за икономическите интереси и сигурността на САЩ и НАТО в Югоизточна Европа“, заключава писмото.

Съвместният призив на трите общности следва сходни опасения, изразени от президентите на трите държави от Западните Балкани по време на неотдавнашната криза на границата между Косово и Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка