Бин Салман помилван от Байдън? САЩ му даде имунитет за убийството на Хашоги

1918
Бин Салман помилван от Байдън? САЩ му даде имунитет за убийството на Хашоги
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на американския президент Джо Байдън реши, че престолонаследникът на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман - трябва да получи имунитет по дело, заведено срещу него от годеницата на журналиста Джамал Хашоги, предаде CNN. Дотук се стигна, след като принцът и баща му направиха тънка уловка, повишавайки Бин Салман в родната му страна.

Саудитският дисидент Хашоги беше убит на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, като според Вашингтон това е станало по нареждане на принца.

Визита на саудитския престолонаследник отменена мистериозно

Лекарите са посъветвали могъщия престолонаследник на Саудитска Арабия да не пътува до Алжир за предстояща среща на върха, каза алжирско...

Съдебното заявление е внесено от юристи на Министерството на правосъдието по искане на Държавния департамент, тъй като Бин Салман наскоро е станал министър-председател на Саудитска Арабия и в резултат на това отговаря на условията за имунитет като чуждестранен правителствен ръководител, се казва в документа. Заявлението е било подадено късно вечерта в четвъртък - точно преди крайния срок, определен от съда.

"Мохамед бин Салман, министър-председателят на Кралство Саудитска Арабия, е действащ правителствен ръководител и съответно - има имунитет срещу този иск", се казва в жалбата, в която убийството се нарича "отвратително".

Белият дом се надяваше, че пътуването на президента Джо Байдън до Саудитска Арабия през юли ще върне в нормално русло разклатените отношения между Вашингтон и Рияд, но оттогава насам връзките им само продължават да се влошават. Белият дом заяви, че отношенията се преразглеждат след намаляването на добива на петрол от страна на ръководената от Саудитска Арабия ОПЕК+, което администрацията на Байдън оцени като пряко посегателство срещу САЩ.

ОЩЕ: Анализ: Байдън трябва да накаже Саудитска Арабия за подкрепата на Русия

Хатидже Дженгиз - годеницата на Хашоги, и базираната във Вашингтон организация DAWN за защита на човешките права, основана от покойния журналист, първоначално заведоха иск срещу Бин Салман и още 28 души през октомври 2020 г. във Федералния окръжен съд на Вашингтон. Те твърдят, че екипът от убийци е "отвлякъл, вързал, упоил, измъчвал и убил" Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, а след това е разчленил тялото му. Останките му така и не са намерени.

Остри критики срещу Макрон: С приема на Бин Салман заменя човешките права за петрол

Организации за защита правата на човека се възмутиха от решението на френския президент Еманюел Макрон да приеме Мохамед бин Салман за ...

Изпълнителният директор на DAWN Сара Лиа Уитсън нарече искането за имунитет "шокиращо" и "огромна отстъпка" за Саудитска Арабия. "Наистина е повече от парадоксално, че президентът Байдън на практика даде гаранция за безнаказаност на Мохамед бин Салман, което е точно обратното на това, което обеща да направи, за да потърси отговорност от убийците на Джамал Хашоги", каза тя пред CNN.

В доклад на разузнавателната общност на САЩ за убийството на Хашоги, публикуван през февруари 2021 г., когато Байдън встъпи в длъжност, се казва, че Бин Салман е одобрил операцията по залавянето или убийството на журналиста, която е завършила с неговата смърт и разчленяване. Саудитският принц отхвърли обвиненията и поиска имунитет от съдебно преследване, твърдейки, че различните му правителствени и кралски длъжности му дават такъв и го поставят извън юрисдикцията на американските съдилища.

Като престолонаследник Бин Салман нямаше право на суверенен имунитет, който обикновено включва само държавен глава, ръководител на правителство или външен министър, какъвто той не беше. Само няколко дни преди администрацията на Байдън да се произнесе миналия месец по въпроса за имунитета, Бин Салман беше повишен в министър-председател от баща си - крал Салман, който заемаше тази длъжност.

Това беше "уловка", за да се осигури така нареченият имунитет на държавен глава, каза Уитсън от DAWN. След това Министерството на правосъдието на САЩ поиска отсрочка, а сега внесе и официалното заявление.

Принц Салман пое отговорност за убийството на Хашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги миналата година от саудитс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка