Байдън в Саудитска Арабия - как президентът на САЩ обяснява противоречивата си визита

8349
Байдън в Саудитска Арабия - как президентът на САЩ обяснява противоречивата си визита
Снимка: Getty images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в събота, че има за цел да "засили стратегическото партньорство" със Саудитска Арабия по време на посещението си там следващата седмица, считано за противоречиво на Запад. Той обаче добави, че ще се придържа към "основните американски ценности".

"Знам, че има много хора, които не са съгласни с решението ми да пътувам до Саудитска Арабия. Моите възгледи за правата на човека са ясни и отдавнашни, а основните свободи винаги са на дневен ред, когато пътувам в чужбина, както ще бъде и по време на това пътуване", написа Байдън в статия за „Washington Post“, публикувана в събота.

Байдън: Знаехме за плановете на Путин да нападне Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американските разузнавателни служби предварително са предоставили на Вашингтон информация за пл...

Макар че се очаква той да настоява за увеличаване на производството на нефт в Саудитска Арабия с надеждата да укроти спираловидните разходи за гориво и инфлацията у дома, посещението му е сигнал за промяна - очевидно изоставяне на усилията за отстраняване на фактическия лидер на кралството, престолонаследника Мохамед бин Салман, заради ужасяващото убийство на дисидента Джамал Хашоги.

Като кандидат за президент Байдън заяви, че убийството и разчленяването на Хашоги през 2018 г. - роден в Саудитска Арабия жител на САЩ, известен с критичните си статии за управниците на кралството за „The Washington Post“, е превърнало страната в "парий".

Резултатите на американското разузнаване, публикувани от администрацията на Байдън, посочват Бин Салман като организатор на операцията.

Миналия месец Байдън се опита да се дистанцира от предстоящата среща, като подчерта пред репортери, че ще се срещне с крал Салман и неговия екип. Но по-рано тази седмица Белият дом потвърди, че по време на пътуването той ще се срещне с престолонаследника като част от тази по-голяма делегация.

Пореден високопоставен служител напусна администрацията на Байдън

Директорът по комуникациите на президента на САЩ Джо Байдън се оттегля, съобщи Белият дом. Това е поредната оставка на високопоставен с...

"Като президент моята работа е да поддържам страната ни силна и сигурна", написа американският лидер в статията си. "Трябва да се противопоставим на агресията на Русия, да се поставим във възможно най-добрата позиция да изпреварим Китай и да работим за по-голяма стабилност в един важен регион на света", продължава той.

"За да направим тези неща, трябва да се ангажираме пряко с държавите, които могат да повлияят на тези резултати. Саудитска Арабия е една от тях и когато се срещна със саудитските лидери в петък, целта ми ще бъде да укрепим стратегическото партньорство занапред, което се основава на взаимни интереси и отговорности, като същевременно се придържаме към основните американски ценности", заявява президентът на САЩ.

Байдън ще посети Израел и Западния бряг по време на пътуването си от 13 до 16 юли, което според него ще постави "началото на нова и по-обещаваща глава в ангажираността на Америка" в Близкия изток. Той заяви, че регионът е "по-стабилен и сигурен", отколкото при поемането на президентския пост през януари 2021 г., като се позова на неотдавнашното размразяване на отношенията между Израел и някои арабски държави. "Това са обещаващи тенденции, които Съединените щати могат да укрепят по начин, по който никоя друга държава не може", каза Байдън.

Той засегна също темата за иранската ядрена сделка, договорена със световните сили през 2015 г., но изоставена от предшественика му Доналд Тръмп три години по-късно.

Байдън след поредната стрелба: Няма да се откажа от борбата с епидемията от насилие с оръжие

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи да се бори за прекратяване на „епидемията“ от насилие с оръжия в Америка сл...

"Моята администрация ще продължи да засилва дипломатическия и икономическия натиск, докато Иран не бъде готов да се върне към спазването на ядрената сделка от 2015 г., както аз съм готов да направя", заявява Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com