Болсонаро не го е страх от затвор: Излезе като световен шампион пред хиляди бразилци (ВИДЕО)

1240
Болсонаро не го е страх от затвор: Излезе като световен шампион пред хиляди бразилци (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро събра хиляди свои поддръжници на емблематичния булевард "Паулища" в Сао Пауло, за да демонстрира политическа сила на фона на разследванията, които могат да го вкарат в затвора.

Крайнодесният бивш държавен глава свика митинга, след като по-рано този месец стана обект на полицейска акция, разследваща предполагаем негов опит за преврат. Той излезе пред многохилядната тълпа с тениска на националния отбор по футбол и говори около 20 минути, за да се защити, докато напомняше за своя мандат през 2019-2022 г.

Още: Болсонаро отрича да е участвал в план за възпрепятстване на Лула

Той се въздържа от нападки срещу стари врагове и Върховния съд. Преди събитието съюзниците му изразиха загриженост, че всякакви словесни реакции срещу бразилските власти или институции могат да го вкарат в още по-тежка ситуация, пише "Ройтерс".

Обвиненията в опит за преврат

Паспортът на Болсонаро беше конфискуван и той бе обвинен, че е редактирал проект на указ за отмяна на изборните резултати, оказвал е натиск върху военни началници да се присъединят към опит за преврат и е планирал да вкара в затвора съдия от Върховния съд след изборната си загуба от левия президент Луис Инасио Лула да Силва през 2022 г.

Поддръжниците на Болсонаро - популист, често сравняван с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - нахлуха и разграбиха президентския дворец, Върховния съд и Конгреса на Бразилия, призовавайки за военен преврат на 8 януари 2023 г., седмица след встъпването в длъжност на Лула.

Сега Болсонаро отхвърли обвиненията и заяви, че е "преследван", като добави, че проектът за указ се основава на Конституцията. Той също така призова за амнистия на хората, които са участвали в бунта от 8 януари.

"Превратът е изкарване на танкове по улиците, оръжия, конспирация. Това не се е случило в Бразилия", каза Болсонаро. "Това, което искам, е умиротворяване. Да заличим миналото и да намерим начин да живеем в мир".

Още: Бивш президент на Бразилия се оплака, че е жертва на политическо преследване

Израелски знамена

Крайнодесният лидер произнесе речта си върху камион, заобиколен от поддръжници, облечени в зелено и жълто, много от които носеха и израелски знамена.

Лула е в разгара на дипломатически спор с Израел заради коментарите си, в които сравни войната на израелската армия в Газа с нацисткия геноцид по време на Втората световна война.

Болсонаро, който миналата седмица заяви, че твърденията на левия президент са "престъпни", също развя израелско знаме.

Още: Съд в Бразилия реши: Болсонаро не може да участва в избори до 2030 г.

Съюзниците очакват демонстрацията да покаже, че Болсонаро, на когото е забранено да се кандидатира за президент до 2030 г. заради разпространяване на предизборни лъжи и е изправен пред няколко други криминални разследвания, все още притежава политическа сила в дълбоко поляризираната Бразилия.

"Той не е мъртъв, той е конкурентен и не може да има несправедливост", заяви конгресменът Марко Фелисиано, член на Либералната партия на Болсонаро. Той добави, че Бразилия ще се "превърне в хаос", ако бившият президент бъде арестуван.

Още: Болсонаро отрече да е замесен в размириците в Бразилия на 8 януари

На митинга присъстваха десетки депутати и някои щатски губернатори, включително губернаторът на Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас, който беше министър на инфраструктурата на Болсонаро и е смятан за потенциален негов наследник в дясната политика на Бразилия.

"Той иска да се опита да покаже силата си пред Върховния съд и да остане политически жизнеспособен, дори и да бъде арестуван", заяви пред "Ройтерс" източник, близък до Болсонаро, сравнявайки го с Лула, който прекара 580 дни в затвора през 2018-2019 г. по обвинения в корупция, преди присъдата му да бъде отменена.

Още: След разследване: Бивш бразилски президент с фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...