Google опитал да помогне за свалянето на Асад

825
Google опитал да помогне за свалянето на Асад
Снимка: Getty Images

През 2012 г. Google се опитал да помогне на бунтовниците срещу Башар Асад, става ясно от имейли на Държавния департамент. Кореспонденцията между екипа на тогавашния държавен секретар Хиръли Клинтън и един от изпълнителните директори на компанията разкриват в детайли планът Google да се включи в политиката в региона, съобщава „Уошингтън екзаминър“.

"Моля, следете нещата отблизо, но моят екип планира да пусне инструмента, чрез който публично ще бъде проследено и очертано дезертьорството в Сирия и от кои части от правителството идва то", пише в имейл Джаред Коен, ръководител на тогавашния отдел на компанията" Идеи на Google", изпратен през юли 2012 г. до няколко висши служители на Клинтън.

"Нашата логика зад това е, че докато много хора проследяват зверствата, никой не представя визуално картиране на предателства, които според нас са важни за насърчаване на повече хора да избягат, с което да се даде увереност на опозицията", казва Коен, като добавя, че планът на Google е тайно да даде разработеното средство на медии в Близкия изток.

"Като се има предвид колко трудно е да се получи информация от Сирия в момента, ние си партнираме с „Ал Джазира“, която ще поеме собствеността върху инструмента, който сме създали, ще проследява данните, ще ги проверява и ще ги предава обратно в Сирия", казва той, цитиран от БГНЕС.

Имейлът на Коен е адресиран до заместник-държавния секретар Бил Бърнс, Алек Рос (съветник на Клинтън) и заместник-шефа на кабинета на държавния секретар Джейк Съливан. Съливан обърнал вниманието на Клинтън върху предложението на Коен, описвайки го като „много добра идея“.

Коен е работил като обикновен служител в Държавния департамент до 2010 г., когато бил нает да ръководи „Идеите на Google“, но е бил свързан с използването на социалните медии за подбуждане към социални въстания дори преди да напусне американското външно министерство.

Необичайното въвличане на Google във външната политика показва затрудненията на Вашингтон за намеса във вътрешните работи на чужди държави. Докато Коен оценява усилията на компанията като полезни за американските интереси, желанието за свалянето на Асад помогна за възхода на "Ислямска държава", която запълни вакуума, появил се заради загубата на контрол от страна на Асад в Сирия, коментира „Уошънгтън екзаминър“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com