Хората сами унищожават планетата, според доклад на ООН

2416
Хората сами унищожават планетата, според доклад на ООН
Снимка: iStock/Guliver

Нов доклад на ООН предупреждава за три взаимосвързани кризи, водещи до разруха на нашата планета - климатичните промени, загуба на биоразнообразие и замърсяване на околната среда, информира "24 часа". Според доклада човечеството прави от Земята място, в което все по-трудно се живее. Светът трябва да предприеме спешни мерки и да проведе дълбоки промени в обществото, в икономиката и във всекидневния живот, за да спре разрухата.

За разлика от други доклади на ООН, които се съсредоточаваха само върху една главна тема и избягваха да дават съвети на световните лидери какви действия да предприемат, при този съществува голяма разлика. В него са разгледани три взаимосвързани кризи на околната среда и се посочва какво точно трябва да се промени. Тези насоки съветват какво трябва да предприемат правителствата в данъчната си система, как държавите да отчитат брутния си вътрешен продукт, как те да добиват енергия. Акцентира се върху това как хората се придвижват, как се занимават с риболов и фермерство, както и с какво се хранят. "Без помощта на природата, ние няма да процъфтим, дори няма да оживеем. Прекалено дълго време обявихме безсмислена и самоубийствена война на природата. В резултат на това възникнаха три взаимосвързани кризи", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и конкретни стъпки?

"Проблемите, свързани с управлението на отпадъците, растат с увеличаване на потреблението и индустриализацията. Също така, пред Българи...

Заглавието на 168-страничния доклад на ООН е показателен в това отношение "Да сключим мир с природата". "Нашите деца и техните деца ще наследят свят на екстремни метеорологични явления, на покачване на нивото на океаните, на драстична загуба на растения и животни, хранителна и водна нестабилност и нарастваща заплаха от бъдещи пандемии", пише главният автор на доклада сър Робърт Уотсън. В миналото под негово ръководство се изготвяха докладите на ООН за климатичните промени и за загубата на биоразнообразие.

В доклада се публикува плетеница от стряскащи статистики. Земята е на път да добави допълнително затопляне на климата от 1,9 градуса, далеч повече от целите, договорени в Парижкото споразумение. Всяка година 9 000 000 души умират заради замърсяването на околната среда. Около 1 000 000 от съществуващите 8 000 000 видове растения и животни са застрашени от изчезване. Около 400 000 000 тона тежки метали, токсични продукти и други промишлени отпадъци, са изхвърляни във водите на света всяка година. Над 3 милиарда души са засегнати от изтощаването на почвите, и само 15% от земната суша остава незасегната. Около 60% от рибните запаси са подложени на свръхулов. Съществуват над 400 водни зони, лишени от кислород, определени като "мъртви зони" а замърсяването с пластмаси се е увеличило десетократно от 1980 г.

Според доклада всички тези неблагоприятни фактори ще се стоварят върху нас самите. Проблемите на планетата са толкова взаимосвързани, че са необходими общи координирани усилия, за да бъдат решени. Сега не е време за еднопосочно мислене и замитане на проблемите.Докладът настоява за прекратяване използването на изкопаеми горива и отпускането на 5 трилиона долара субсидии за тази цел. Препоръчва се правителствата да вземат предвид и природата, като я добавят към брутния си вътрешен продукт при оценката на икономиките си. Хората и държавите трябва да се настроят от промяна на природата към промяна на социалната и икономическата тъкан на обществото, за да оцелеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com