Как се е манипулирало преди Photoshop

6084
Как се е манипулирало преди Photoshop

Фотографията работи с образи, улавя миговете от реалността и ги запечатва на хартия или дигитален носител за вечни времена.

Преди години, когато компютрите са били само мечта обаче, фотографите също са можели да обработват майсторски своите снимки, да ги манипулират с оглед на художествена концепция, стил или преднамерено действие. Именно такъв поглед върху историята на манипулираната фотография предлага нова изложба на музея "Метрополитън" в Ню Йорк.

Бекъм ще става фотограф

Дейвид Бекъм тайно се учи за фотограф. Източник споделя пред Daily Star, че откакто футболистът е взел няколко урока не е оставял фото...

Гола жена в чаша; две снимки на Елвис Пресли – едната оригинална, другата обработена, за да се покаже как би изглеждал с военна подстрижка; снимки на реални хора с нереални образи на призраци зад тях са само част от експозицията.

"Днес е много по-лесно. Програми като „Фотошоп” правят процеса по обработването и манипулирането на снимките по-лесен, по-достъпен и по-бърз, откогато и да било. Мотивите за обработването на фотографиите могат да бъдат политически, художествени – да направиш една снимка да изглежда по-добре, по-продаваема", смята Ния Финеман, куратор на изложбата.

В архивните фотографии на съветския диктатор Сталин буквално „се прочистват” неудобни хора, като случая с бившия шеф на тайната му полиция НКВД Николай Йежов. Така последният „изчезва” от снимка от 1937 г. и остава Генералисимусът с Лаврентий Берия и още един близък сътрудник.

"Тази снимка на Сталин с Ленин е допълнително обработвана, с ретуширане. Сталин е направен да изглежда по-голям, по-здрав и по-силен, а е подчертана слабостта на Ленин, сякаш е някакъв незначителен човек, обяснява Ния Финеман.

Четат пиеса на Пикасо в музея "Гугeнхайм"

В нюйоркския музей "Гугенхайм" на 14 и 15 октомври ще се проведе четене на пиеса от Пабло Пикасо. Пикасо е написал общо две пиеси пре...

Нацисткият режим също използва техниките на манипулацията. На две снимки на Адолф Хитлер в берлинската вила на режисьорката Лени Рифенщал може да се забележи преди обработката министърът на пропагандата на Райха Йозеф Гьобелс, а след нея той липсва. Причината за изчезването му остава неясна.

В изложбата могат да се видят майсторски снимани или обработени фотографии на небостъргача Емпайър Стейт Билдинг със залепнал на покрива му дирижабъл, на опустошителните последици от евентуален ядрен взрив в Манхатън, „режисирана” екзекуция на Бруно Ричард Хауптман, похитителя и убиеца на сина на авиатора Чарлс Линдберг. Има и многобройни примери за обработка на снимки с художествена цел – творби на утвърдени фотографи като Ив Клайн и Уанда Вулц.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com