Казусът с "Лукойл" бе засегнат в Сената на САЩ при изслушването на новия посланик у нас

4519
Казусът с "Лукойл" бе засегнат в Сената на САЩ при изслушването на новия посланик у нас
Снимка: Getty Images

"Ще донеса ценен и подходящ опит в мисията в София". Това бяха първите думи на номинирания за посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън по време на изслушването му в Сената.

"Безопасността на американските граждани и служителите в посолството ще е първостепенната ми задача", заяви още той, като тези думи са традиционни при такива изслушвания.

Според него - след като България става част от НАТО (2004 г.), тя има огромен принос за сигурността в организацията. Той изтъкна факта, че български войници са загивали в мисии в Ирак и Афганистан.

По повод войната в Украйна Мъртън заяви: "Тя направи още по-наложително координирането ни с България, която в момента е домакин на бойна група на Алианса с американско участие и е регистрирала над 40 хиляди имигранти и бежанци от Украйна". "През ноември българският парламент гласува със значително мнозинство да се окаже военна помощ на Украйна", изтъкна той.

"Ще подсиля усилията на нашата мисия по въпросите на сигурността и подкрепата на българските власти за борба със злонамереното руско влияние", заяви той.

Любопитен е фактът, че нито веднъж в изказването му не се споменаха санкционираните по закона "Магнитски" бивши високопоставени български служители, нито също подложеният на санкции по този закон Делян Пеевски, настоящ депутат в Народното събрание. Кенет Мъртън си спести коментар и за борбата с организираната престъпност, трафика на мигранти, свободата на медиите и компрометираната фигура на главния прокурор.

Всъщност темата за организирата престъпност бе засегната по-рано от сенатора демократ Джин Шахийн, който представи кандидатурата на Кенет Мъртън: "Мъртън е кандидат за посланик в България - съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ, където крехко коалиционно правителство трябва да се справя с предизвикателства като корупция и организирана престъпност". България бе описана като "страна със забавяща се икономика, която застана зад Украйна въпреки историческите си връзки с Русия".

"България предприе положителни стъпки към енергийна диверсификация, особено след прекъсването доставките на природен газ от Русия през април, след като българското правителство отказа да плати на Газпром в рубли... Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан беше голямо постижение в това отношение", каза Мъртън по темата за енергийната независимост.

При задаването на въпроси кандидатът за посланик у нас бе попитан какво ще направи по казуса "Лукойл" и как ще коментира това, че служебното правителство реши да продължи рафинирането на руски петрол за износ към трети страни.

Мъртън не се забави в отговора си: "Няма да претендирам, че съм експерт в този сложен въпрос... Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за да видим какви механизми и инструменти може да бъдат предоставени на България да скъса тези отношения. Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това".

Още: Цялата реч на Кенет Мъртън - вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка