ПП с остра реакция срещу "Лукойл": Износът на руски петрол нарушава дерогацията на ЕК

2368
ПП с остра реакция срещу "Лукойл": Износът на руски петрол нарушава дерогацията на ЕК
Снимка: БГНЕС

Отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната", която идва ден след обявеното решение на "Лукойл Нефтохим" да прехвърли цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г.

Само че на пресконференцията, която ръководството даде заедно с министри от служебния кабинет, компанията постави редица условия, за да влязат милиони в българската хазна от нейни данъци. Едно от тях е да няма забрана за износа на продуктите, резултат от преработката на руски нефт.

Светослав Бенчев: Лукойл Нефтохим може да работи без руски петрол, но не е целесъобразно

Лукойл Нефтохим може да работи без руски петрол, но не е целесъобразно. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова ас...

"Обявената на пресконференция на служебния кабинет и компанията „Лукойл“ позиция от 21 ноември изпълнява част от предложения от „Продължаваме промяната“ Проект на решение, което ще доведе до реално намаляване на цените на горивата у нас. Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на „Лукойл“ в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването", пишат от ПП, но изразяват и големи съмнения.

"Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт“. На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК", гласи позицията.

Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че „лимитираната дерогация“ цели „снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави“.

"На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар! Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията България щеше да е длъжна от 5-и декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната. Настояваме нашият Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от нашите четири точки", заявяват от "Продължаваме промяната".

Икономист очаква цените на горивата да се задържат на сегашните нива

Новината, че „Лукойл” ще плаща данъците си в България, е добра. Какви данъци ще плаща обаче зависи от печалбата на компания...

За износ на продукти от руски петрол, който страната ни може да внася до края на 2024 г. заради дерогацията от ЕС, от седмици насам говорят министрите на икономиката и на енергетиката Никола Стоянов и Росен Христов. Според тях, ако не се изнася за трети страни, то продукцията ще запълни складовете на "Лукойл" и тя няма да може да работи. От Европейската комисия трябваше да внесат допълнително уточнение, че сме получили отсрочка от санкциите, за да се снабдяваме, а не да препродаваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика