Кери обеща отмяна на санкциите срещу Русия при спазване на Минските споразумения

6025
Кери обеща отмяна на санкциите срещу Русия при спазване на Минските споразумения
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ може да отменят санкциите си срещу Русия, ако споразуменията от Минск за Украйна се спазват. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери за руския телевизионен канал "Мир", цитиран от РИА "Новости".

"След като са налице постигнатите в Минск споразумения, те изискват определени действия от всички засегнати страни: и от сепаратистите, и от Русия, и от Киев. Много е важно страните да спазват договореностите. Тежкото въоръжение трябва да бъде изтеглено назад, а международните граници трябва да са неприкосновени. Необходимо е ОССЕ да бъде допусната да извършва своя мониторинг", каза Кери.

Кери: Имам надежда за решение на кризата в Сирия, но ще е много трудно

Високопоставени представители на близо 20 държави ще участват в днешната среща, посветена на намирането на политическо решение на криза...

Той изрази също своята убеденост, че международни наблюдатели трябва да присъстват на провеждането на избори в Украйна, а самите избори трябва да са в съответствие с украинските закони. На Донбас трябва да бъде предоставен специален статут. "Ако това стане, санкциите ще бъдат отменени, тогава ще можем да се върнем към отношенията, които, надявам се, ще са от полза за хората в Украйна и ще понижат напрежението от последните две години", добави държавният секретар на САЩ.

Запитан дали е възможен компромис между Москва и Вашингтон за Украйна, Кери отвърна, че "Украйна не е предмет на компромис, макар че компромисът от всяка страна би могъл да помогне."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com