Куба се отказва от комунизма

7445
Куба се отказва от комунизма
Снимка: Getty Images / Guliver

Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост в страната, както и ще замести изграждането на комунизъм с изграждане на социализъм като цел на еднопартийния режим. Това разкриват хора от висшия управленски ешелон на карибския остров пред Reuters.

Промените в основния закон ще обусловят реформите, предприети от новия президен Мигел Диас-Канел, който замени на поста Раул Кастро по-рано тази година. Действащата кубинска конституция е приета през 1976.

Масова евакуация в Куба заради субтропична буря

Над 5 хиляди души са евакуирани в Куба заради субтропичната буря "Алберто", бушуваща в Мексиканския залив, предаде БГНЕС. През почивни...

В черновата на промените се предвижда държавният глава вече да не оглавява министерския съвет и държавния съвет, като създава поста министър-председател. Ще бъде въведено и изискването встъпващият в длъжност президент да е на по-малко от 60 години и мандатите му да са ограничени, допълва агенция КРОСС.

Новата конституция ще установи по-ясно статута на множеството малки бизнеси в страната, като признае частната собственост. Пред Reuters председателят на кубинския парламент Естебан Лазо заяви, че премахването на идеята за изграждане на комунистическо общество, за сметка на изграждане на социализъм, рефлектира върху промяната във времената след краха на Съветския съюз, но не означава отмятане от идеите на комунистическата партия.

В черновата на новата конституция е предвидена и дефиниция за брака като "съюз между двама души", вместо между мъж и жена, което ще позволи законов брак на еднополови двойки. Предложението за това дойде от Мариела Кастро - дъщеря на експрезидента Раул Кастро. Последният и към момента остава лидер на комунистическата партия, както и ръководител на комисията, отговаряща за конституционните реформи.

След като депутатите одобрят финален вариант на нова конституция, тя ще бъде гласувана и от гражданите на референдум до края на годината. Впоследствие законодателната власт трябва да я одобри окончателно.

Още една жертва на голямата самолетна катастрофа в Куба

Една от трите жени, оцелели след катастрофата на самолета Боинг 737 край Хавана, е починала. Това съобщава агенция ЕФЕ, цитирана от БГН...

На 21 юли кубинският парламент одобри състава на новия кабинет, предложен от Мигел Диас-Канел. Постовете си запазват повечето от министрите на Раул Кастро, с изключение на отговарящия за икономическите реформи. На него Марино Мурильо, отговорен за постепенното въвеждане на частната инициатива в социалистическото стопанство през последните години, ще бъде заменен от Алехандро Хил.

Вицепрезиденти остават участниците в Кубинската революция - 86-годишният Рамиро Валдес, 76-годишният Улисес дел Торо и 81-годишният Рикардо Руис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Първият чартърен полет с десетки граждани на САЩ, бягащи от Хаити, кацна в Маями

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com