Милиони американци са застрашени от мръсен въздух заради горските пожари в Канада

1427
Милиони американци са застрашени от мръсен въздух заради горските пожари в Канада
Снимка: Getty images

Близо 1/3 от американците са застрашени от замърсен въздух заради дима от нестихващите вече дълго време големи горски пожари в съседна Канада, предаде Ройтерс.

До полунощ е в сила предупреждение за замърсен въздух за обширен пояс от територията на Съединените щати, простиращ се от Уисконсин и Северен Илинойс, минаващ през Мичиган и стигащ до Ню Йорк и Източното крайбрежие, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

ОЩЕ: Чикаго с най-мръсен въздух в света вчера заради пожарите в Канада

Над 100 млн. американци са призовани да ограничат дейностите си на открито и, ако е нужно, да носят маска - например в случай че страдат от белодробни и респираторни заболявания. На децата и възрастните се препоръчва да ограничат и дори да избягват физическите натоварвания.

Хората, живеещи в големи градове в САЩ като Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия е възможно през целия ден да бъдат свидетели на гледки като потъмняло небе и да усещат миризма на обгоряла дървесина.

"Вземете предпазни мерки през днешния ден. Ако страдате от здравословни проблеми, включително респираторни заболявания като астма, ограничете престоя си на открито", написа кметът на Ню Йорк Ерик Адамс в Twitter.

Днес сутринта небето над Чикаго беше потъмняло за трети пореден ден. Качеството на въздуха в третия по големина град на САЩ е "нездравословно" и през днешния ден той ще бъде градът с най-замърсеният въздух в целия свят според платформата „Ай Кю ер“ (IQAir), която следи замърсяването на въздуха по света и изготвя индекс въз основа на данните си.

Димът от канадските пожари обхваща САЩ

Димът от канадските горски пожари отново обви американските градове в отровна мъгла. Това доведе до забавяне на полетите и прекъсване н...

Предупрежденията за опасно мръсния въздух бяха издадени заради задимяването, носещо се от съседна Канада, която се бори с най-тежкото в историята си начало на сезона на горските пожари. 

Район с площ от 8 милиона хектара, по-голям от американския щат Западна Вирджиния, вече е изпепелен. По данни към вчерашния ден е имало 477 активни огнища, от които около половината са вън от контрол. Фронтът на пожарите се простира от тихоокеанското до атлантическото крайбрежие на Канада.

И докато в Средния Запад и по Източното крайбрежие са загрижени за качеството на въздуха, южните щати на САЩ отново са в плен на сериозни летни жеги, които ще продължат както днес през целия ден, така и през дългия празничен уикенд за Четвърти юли.

Усещаната температура на въздуха се очаква да се повиши до 38 градуса, а на някои места и до 46 градуса. Метеорологичната служба прикани хората да стоят на места с климатици и да пият много вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com