МВФ увеличи прогнозата за растеж в света, но намали тази за Европа

1376
МВФ увеличи прогнозата за растеж в света, но намали тази за Европа
Снимка: iStock

Оптимизмът, че новите ваксини ще поставят пандемията под контрол и ще позволят да се възобнови икономическата активност, съчетана със стимули в големите икономики, увеличава прогнозата за глобален растеж тази година до 5,5%, заяви МВФ.

„Тези развития показват по-силна отправна точка за глобалните перспективи за периода 2021–22“, заяви МВФ в последната си Световна икономическа перспектива (WEO).

Европа

Новата вълна от коронавирусни инфекции на европейския континент забавя обаче възстановяването в еврозоната. Днес МВФ понижи прогнозите за растеж за Европа, информира АФП.

Според новите прогнози се очаква БВП в еврозоната да се увеличи с 4,2% тази година, с цял пункт по-ниско от прогнозираното през октомври, заяви МВФ в последната си перспектива за световната икономика.

Лъчезар Борисов: Следващата година икономиката ни ще възстанови всичко загубено

"Със сигурност спадът на растежа на икономиката на България за второто тримесечие няма да бъде 20% но се надяваме да бъде около полови...

Икономиките на Германия, Франция, Италия и Испания страдат, което според МВФ отразява намаляване на активността към края на 2020 г. То се очаква да продължи в началото на 2021 г. на фона на нарастващите инфекции и подновяването на блокирането. В Европа, където правителствата наредиха нови блокировки и дори вечерен час на фона на нарастващите случаи, както и заради появата на новия, по-заразен щам, намаляването на прогнозите за растеж е очаквано.

Въпреки че МВФ отбеляза, че сделката на Лондон за излизане от Европейския съюз в последния момент е предотвратила ключовия риск за перспективите, фондът намали прогнозата и за Великобритания.

Света

Повишаването на растежа след 3,5-процентното свиване в световен мащаб през 2020 г. отразява "очакванията за засилване на дейността, задвижвана от ваксините, по-късно през годината и допълнителна политическа подкрепа в няколко големи икономики" като САЩ и Япония, посочва МВФ.

Фондът очаква растежът в Съединените щати да бъде с цели два пункта по-висок от прогнозираното досега до 5,5%, което е най-силният темп от 1984 г. МВФ прогнозира, че в Китай ръстът ще е 8,8%. Но базираният във Вашингтон кредитор предупреди, че перспективите са породени от "изключителна несигурност" и са необходими повече действия за предотвратяване на трайни щети.

Над 19 милиарда евро ще струва втората карантина на Германия

Германската икономика ще загуби около 19,3 милиарда евро от втората карантина заради разпространението на коронавируса, позовавайки се ...

„Остава обаче още много да се направи по фронтовете на здравеопазването и икономическата политика, за да се ограничат постоянните щети от тежкото свиване през 2020 г. и да се осигури устойчиво възстановяване“, сочи МВФ.

Коронавирусната е причинила сериозни щети, заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

„При 22 трилиона долара в момента, прогнозната кумулативна загуба на продукция през 2020 до 2025 г. спрямо прогнозните нива преди пандемията, остава значителна“, каза Гопинат

Нарастващите инфекции в някои страни - включително новите варианти на Covid-19 - които доведоха до нови блокировки, както и логистичните проблеми с разпространението на ваксини, представляват "важни контрапункти на благоприятните новини", се казва в доклада. И дори с растежа, много икономики няма да се възстановят до предпандемичните си нива тази година, каза МВФ.

Фондът призовава правителствата да продължат да оказват подкрепа "докато възстановяването не нарасне".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com