ЕП: Планът за възстановяване да бъде с акцент върху климата, растежа, работните места и науката

1802
ЕП: Планът за възстановяване да бъде с акцент върху климата, растежа, работните места и науката
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

„Всички икономически екосистеми са засегнати от кризата. Нуждаем се от план за възстановяване на индустрията с финансова помощ, пригодена за всеки сектор, с акцент върху климатичните амбиции, но също така и растежа и работните места. Ето защо се нуждаем от структуриран план за това как тези инструменти ще бъдат използвани в различните сектори, заяви председателят на комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния). „Повече инвестиции в науката, с акцент върху иновациите и данните, могат да бъдат двигател за възстановяването“, добави той.

Еврокомисарят по иновации и изследвания Мария Габриел изтъкна множеството мерки, предприети от Европейската комисия срещу COVID-19 и заяви, че ЕС трябва да насочи възстановяването към дигитализацията и декарбонизацията. „Публичните инвестиции в научни изследвания трябва да бъдат приоритетни и да не се разглеждат като инвестиции за приспособяване, както се е случвало в миналото“, каза тя, като се позова на програмата „Хоризонт Европа“. Тя подчерта също, че европейската индустрия е на челно място в разработването на ваксина, която трябва да бъде предоставена не само за Европа, но и за целия свят.

СТО: 80 страни са ограничили износа на защитни маски и медицинско оборудване

Осемдесет държави са забранили или ограничили износа на защитни маски, устройства, ръкавици и друго оборудване с цел намаляване на недо...

„Тази криза разкрива, че сме отишли твърде далеч с глобализацията. Глобализацията е тук, за да остане, но ще трябва да бъде по-балансирана“, заяви комисарят по вътрешния пазар и промишлеността Тиери Бретон. „Настоящата криза е ускорител на наблюдаваните от нас тенденции и европейските индустриални екосистеми са изложени на риск от враждебни инвестиционни стратегии от страна на операторите от трети страни“, предупреди той.

„Прилагането на европейската политика за възстановяване на промишлеността трябва да бъде в състояние да гарантира, че кризата не влошава конкурентната позиция на Европа на световната сцена, докато в същото време равнопоставеността в рамките на вътрешния пазар трябва да се запази“, допълни г-н Бретон.

Членовете на комисията ITRE подчертаха предизвикателството да се балансират усилията за възстановяване в различните индустриални екосистеми. Докато някои евродепутати призоваха възстановяването да се съсредоточи върху целите на Зеления пакт, както и стратегическата автономия на Европейския съюз и изграждането на по-голяма икономическа устойчивост, други поставиха въпроси за предизвикателството да се осигури равен достъп до лечение след откриването на ваксина срещу COVID-19, и изразиха своите притеснения относно стандартите за поверителност при мобилните приложения за проследяване на заразата.

Миналата седмица в резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и последиците от нея, Парламентът призова ЕК да предложи пакет за възстановяване и реконструкция, в чиято основа трябва да залегнат Зеленият пакт и цифровата трансформация, като по този начин се даде начален тласък на рестартирането на икономиката.

ЕП иска мащабен пакет за икономиката и фонд „Солидарност“ срещу коронавируса

Евродепутатите искат да видят мащабен пакет в подкрепа на европейската икономика след кризата с COVID-19, включващ облигации за възстан...

Резолюцията също така призовава при възстановяването да се развие стратегическата автономия на Европа и подкрепя Европейската комисия в нейната цел да разработи нова индустриална стратегия на ЕС за постигане на по-конкурентоспособна и устойчива индустрия. Текстът също така подкрепя реинтеграцията на веригите за доставка вътре в ЕС и увеличаването на производството на ключови продукти в рамките на ЕС като лекарства, фармацевтични съставки, медицински изделия, оборудване и материали.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа