Руската ракета А-235 Нудол обезсилва хегемонията на САЩ

46272
Руската ракета А-235 Нудол обезсилва хегемонията на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Датата 26 април 2021 г. ще остане в историята като денят, който сложи край на американските планове за война с Русия. Под това гръмко заглавие svpressa.ru цитира съобщението на руското Министерство на отбраната за успешното изпитание на полигона Саръ-Шаган в Казахстан на антиракета, която със скорост 4 пъти по-бързо от куршум унищожава „условна цел със зададена точност“.

Освен това ведомственото издание „Звезда“ всъщност обяви предстоящото въвеждане на тестваните оръжия в националната система за ПРО: „Противоракетната ракета потвърди всичките си характеристики. След дузина успешни тестове тя ще бъде пусната в експлоатация.”

Западните военни анализатори считат, че Русия вече е завършила тестовете на ракетата A-235 Nudol, която трябва да замени A-135 Amur, сега защитаваща Москва и централния индустриален регион с обща площ от около 486 000 квадратни километра от вражески МБР. Наред с други неща в чужбина имаше аргументи, че руснаците най-накрая са направили аналог на американската мобилна система THAAD, предназначена за трансатмосферно прехващане на ракети със среден обсег. Играе лошият навик на чичо Сам да обвинява руснаците в копиране на западни постижения.

Като цяло в западната експертна общност има консенсус, че това е най-тайната и най-опасната програма на руснаците. Въпреки това през последните години се чуват все повече гласове за двойното използване на A-235. Да речем, основната му цел е да унищожава американски сателити.

Ако обаче противоракетната или антисателитната версия на Nudol се претегли в конвенционален мащаб, първият носи много по-голяма заплаха за Съединените щати. След тежкото разногласие със Запада относно връщането на Крим в Русия, Москва засили работата предимно по създаването на ефективен „противоядрен чадър“.

Тези сигнали, които включват предполагаеми изтичания на информация, бяха посрещнати с нарастваща тревога в Съединените щати. Нека припомним, че 2014 г. бе белязана от „Ох” и „Ах” на лидерите на така наречения свободен свят по повод „анексирането на Таврида“ (Крим). САЩ и ЕС не очакваха, че кървавият държавен преврат на майдана и последващото фактическо обезсилване на Украйна като правова държава ще доведат до национален референдум за кримчаните и „руската пролет”. Но след това англосаксонците се опомниха и напрежението между НАТО и Руската федерация започна да нараства заплашително. И дори призракът на Третата световна война се очертаваше. И все пак: имиджът на САЩ като суперсила претърпя огромни щети.

Тогава в календара за 2015 г., издаден от концерна за ПВО „Алмаз-Антей“, беше очертан външният вид на самоходна пускова установка на неизвестна антиракета, която вкара генералите на Пентагона в ступор. Изглежда, че "изтичането" е имало отрезвяващ ефект, защото американските генерали са известни с предпазливостта си относно научния потенциал на Русия.

Трябва да се разбере, че за Америка и Русия няма да е трудно да си нанесат ядрени ракетни удари един срещу друг. Сдържа от внезапно нападение само последващият отговор, от който спасението единствено е в „ядрения чадър”. И то е под съмнение, особено след като базираните в силози ракети-прехващачи А-135 "Амур" с основание се считат за голям недостатък на руската система за ПРО.

Янките, съдейки по прегледа на тяхната преса преди шест години, взеха предвид високия авторитет на концерна Almaz-Antey, който едва ли играеше евтини игри с календара. Накратко, американците все още очакваха положителни тестове на новата руска ракета-прехващач и в близко бъдеще. Москва, да кажем, „не разтяга ластик” и скоро Бил Херц, задграничен експерт, съобщи в статия за първия успешен тест на противоракетната ракета А-235 на 18 ноември 2015 г. Всъщност първото й стартиране се състоя на 12 август 2014 г. и беше признато за „изпълнило задачата си“.

Ясно е, че прецизното настройване на противоракети, летящи 4 пъти по-бързо от куршум, за да се прихванат МБР в космоса, ще отнеме много време. Затова новината на "Звезда" за скорошното стартиране на работата на мобилната система A-235 доведе до световна сензация. Възможно е да нямаше чак  толкова голям шум в западната преса, но нямаше съмнение, че Белият дом беше принуден да вземе предвид новата реалност.

Да кажем нещо повече: отвъд океана разбират, че „Нудел“ (със сигурност новата противоракетна ракета скоро ще получи официално име) няма да подведе създателите си. В края на краищата, тя се разработва от легендарния „Алмаз-Антей”, автор на уникалните системи за ПВО S-300, S-400 и S-500. Между другото, Москва разполага и със собствен суперкомпютър "Елбрус-3М" за супербърз контрол на цялата система, както и с радиолокационна станция "Дон-2Н", напомняща на пирамидата на маите и предназначена за откриване на МБР. Смята се, че системата A-235 ще бъде на много нива - това е прехващане във високо, средно и ниско пространство.

Както пише аналитичният портал „Южен фронт” с позоваване на експерти по ПРО, системата за ПВО S-500 и системата A-235 ще осигурят интегрирана отбрана на руското космическо пространство, което може да се разглежда като придобиването от Москва на ядрен чадър, минимизиращ реакцията на Вашингтон. Чисто теоретично, след 5-7 години по този начин Путин може дори да постави ултиматум на Байдън или на следващия 47-и президент на САЩ. И той, ако не е последният глупак, ще бъде принуден да отстъпи.

Днес обаче американците са по-притеснени от антисателитните възможности на Nudel. По-специално Марк Шнайдер, пенсиониран висш служител в Пентагона, заяви, че новите руски ракети-прехващачи ще унищожат „по същество целия ни потенциал за конфронтация“, който се основава на сателити. И като цяло "съществува огромна асиметрия по отношение на космическите оръжия".

В тази връзка популярна гледна точка в САЩ е, че Русия е насочена към космическите възможности на Америка, без които Пентагонът вече няма да може да води дори локална война с друга държава. Така че, ако Вашингтон нямаше шпионски сателити и GPS, янките едва ли щяха да победят иракчаните през 2003 година.

Смята се, че янките могат хипотетично да използват малки сателити като Cubesats и Nanosats, за да заменят загубата на военна космическа група. Изглежда, че всички космически кораби, изстреляни от НАСА в атмосферното пространство, включително търговски миниатюрни, са технология с двойна употреба. Да кажем, такава разпределена архитектура е в състояние да спаси Пентагона от пълна „информационна глухота и слепота“.

Въпреки това, според американското списание National Interest”, унищожаването на още един спътник от ПРО "ще създаде облак от опасни отломки около планетата, които летят със скорост от 17 500 мили в час, който може да представлява кошмарна заплаха за други спътници на която и да е нация в продължение на десетилетия или дори векове."

В това отношение Русия се държи много по-отговорно от същите американци, които винаги са недоволни от руснаците. Ако руските противоракетни тестове са насочени към „унищожаване на конвенционални цели“, тогава янките през 2008 г. глупаво се отказаха от своя шпионски спътник, паднал от орбита от 230 км. Част от отломките са изгорели в атмосферата, а някои дори днес представляват заплаха за работещите космически кораби.

Но това все пак са „цветя”. На 27 март 2019 г. Индия изстреля модифицирана балистична ракета по своя сателит LEO. „Свалянето на сателит не е лесен подвиг” - пише The New York Times. - Учените изчисляват, че сателитът взривен от Индия, се е движил около Земята със скорост 17 000 мили в час." Опитайте се да го ударите.

Междувременно още няколко такива "подвига" и можете да забравите за експлоатацията на космоса. Това, което е особено шокиращо, е безпринципността на американците. Генерал-лейтенантът от ВВС на САЩ Дейвид Д. Томпсън заяви по време на изслушване в Сената, че Пентагонът предварително е знаел за плановете на Ню Делхи. Протести обаче от Вашингтон не последваха, тъй като тестовете бяха насочени срещу КНР и Пакистан. Белият дом също не се намеси, защото Моди се „изцапа” в космоса само седмици преди предизборната надпревара.

Страшно е обаче да си представим колко писъци и стенания биха се чули в НАТО, ако вчерашният тест беше истинското унищожаване на сателит. И въпреки че изпитанията на A-235 "Нудол" бяха извършени изключително безопасно, полският министър на отбраната Мариуш Блашчак вече обяви намерението на Путин да пресъздаде царската империя.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com