САЩ може да останат без пари до 1 юни, алармира финансовият им министър

2083
САЩ може да останат без пари до 1 юни, алармира финансовият им министър
Снимка: Getty Images/Guliver

Сериозни финансови притеснения в САЩ - министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че ако Конгресът не успее да покачи тавана на дълга или да отложи плащането, Щатите може да останат без пари в кеш до 1 юни.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа "възможно най-скоро", за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара. Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари. От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

Финансовият министър на САЩ: Силният трудов пазар и отслабващата инфлация са добри знаци

Силният трудов пазар и отслабващата инфлация в САЩ са "много добри знаци", заяви американският министър на финансите Джанет Йелън по вр...

Републиканците от Камарата на представителите (долната камара) поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително опрощаването на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия. Това, от своя страна, предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Джо Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът "не подлежи на обсъждане". Президентът обаче е подложен на все по-голям натиск да обсъди предложенията на републиканците.

Неплатежоспособността, която би била първата в историята на САЩ, може да разклати световните финансови пазари и да срине доверието в Щатите като глобален бизнес партньор, пише BBC. Експертите предупреждават, че евентуален фалит може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата.

Това би означавало също, че Щатите няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения - например плащания към контрагенти в областта на отбраната.

В крайна сметка това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

"Не подкрепям убиването на деца": Кевин Маккарти отвърна остро на журналист от РИА (ВИДЕО)

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) на САЩ Кевин Маккарти отговори остро на журналист от кремълската пропаган...

В писмо до членовете на Конгреса, пратено във вторник, Йелън пише: "От предишни безизходици по отношение на лимита на дълга научихме, че изчакването до последния момент за спиране или увеличаване на лимита на дълга може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши краткосрочните разходи по заеми за данъкоплатците и да се отрази негативно на кредитния рейтинг на САЩ".

Йелън добави, че е невъзможно да се знае със сигурност кога точно САЩ ще изчерпят парите си. Нейното изявление дойде в същия ден, в който Бюджетната служба на Конгреса съобщи, че съществува "значително по-голям риск Министерството на финансите да изчерпи средствата си в началото на юни".

"Прогнозираната дата на изчерпване на средствата обаче остава несигурна, тъй като е трудно да се предвидят времето и размерът на събираните приходи и разходите през следващите седмици", се казва в доклада на службата.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара - с около 449 млрд. долара повече от предвиденото в началото на годината. Това отчасти се дължи на по-ниските от очакваните постъпления от данъка върху доходите, по-високите държавни разходи и по-ниския от очаквания паричен баланс в началото на тримесечието.

В съвместно изявление от понеделник лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър и лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис заявиха, че САЩ "не могат да си позволят лукса да чакат до 1 юни, за да се обединят, да приемат ясен законопроект, за да избегнат фалита и да предотвратят катастрофални последици" за икономиката и за милиони американски семейства.

За да не фалират, САЩ вдигнаха тавана на държавния си дълг

Американският президент Джо Байдън е подписал законопроекта за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ с 480 милиарда долара, съо...

"Републиканците не могат да позволят на десния екстремизъм да държи нацията ни за заложник. От поколения насам Конгресът взема решения за разходите и приходите в рамките на годишния бюджетен процес, който в момента е в ход", се казва в изявлението. "Това е подходящото място за дебатиране и обсъждане на фискалната картина на нашата нация - а не в ситуация на заложник, в която крайнодесните MAGA (движението "Да направим Америка велика отново") републиканци се опитват да наложат радикалната си програма на Америка".

От страна на републиканците председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обвини президента Байдън, че е "отказал да си свърши работата" и "заплашва да тласне нашата нация към първия в историята ѝ фалит".

"Часовникът тиктака", каза Маккарти. "След три месеца бездействие от страна на администрацията на Байдън Камарата на представителите предприе действия и в момента в Сената се разглежда законопроект, който ще сложи край на риска от фалит. Сенатът и президентът трябва да започнат работа - и то скоро".

В друго писмо, изпратено до членовете на Конгреса през януари, Джанет Йелън заяви, че Министерството на финансите е започнало "извънредни мерки", за да избегне фалит на правителството.

ОЩЕ: Таванът на дълга на САЩ продължава да създава проблеми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com