САЩ увеличават с 500% производството на артилерия за Украйна

4016
САЩ увеличават с 500% производството на артилерия за Украйна
Снимка: Getty Images

Министерството на отбраната на САЩ планира да увеличи производството на артилерийски снаряди с 500% в рамките на две години, което ще доведе до невиждани от времето на Корейската война (1950-1953 г.) нива на производство на конвенционални боеприпаси.

Пентагонът инвестира милиарди долари, за да компенсира недостига, причинен от войната на Русия в Украйна, и да създаде запаси специално за подкрепа на Киев и за бъдещи конфликти, пише "Ню Йорк Таймс".

САЩ се готвят да прехвърлят танкове "Ейбрамс" в Украйна: В какъв срок?

Съединените щати са готови да започнат процеса на прехвърляне на десетки бойни танкове "Ейбрамс" (M1 Abrams) в Украйна. В какъв срок об...

Целият процес ще включва разширяване на заводите и привличане на нови производители, според доклад на армията. Докато Пентагонът се е съсредоточил върху воденето на войни с малък брой по-скъпи оръжия с прецизно насочване, Украйна до голяма степен разчита на гаубици, които изстрелват неуправляеми снаряди.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари 2022 г., производството на 14 400 неуправляеми снаряда месечно в американската армия беше достатъчно. Но необходимостта от снабдяване на въоръжените сили на Киев накара ръководителите на Пентагона да утроят производствените цели през септември, а след това да ги удвоят отново през януари. В крайна сметка те могат да произвеждат 90 000 или повече снаряда на месец. Става въпрос за 155-милиметрови снаряди за гаубици, казва високопоставен служител пред "Ню Йорк Таймс".

Неуправляемите артилерийски снаряди се превърнаха в крайъгълен камък във войната - украинските и руските войски изстрелват хиляди всеки ден по протежение на фронтовата линия, дълга над 960 км. Решението на армията на САЩ да разшири производството на артилерия е най-ясният знак досега, че Вашингтон планира да подкрепя Украйна, независимо колко дълго ще продължи войната.

Снарядите за гаубици, които се произвеждат в момента - големи стоманени куршуми, пълни с експлозиви - не могат да се произвеждат много бързо. Въпреки че начинът на тяхното производство бавно се променя с нарастващата автоматизация и по-новите технологии, сърцевината на процеса - рязане, нагряване, коване и огъване на стомана в определена форма - остава до голяма степен непроменена.

Американец с украински корени дари 1 млн. долара за армията на Зеленски

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни е наследил 1 млн. долара от американеца с украински произход Грегър...

Този ход е част от "най-агресивното усилие за модернизиране на американската отбранителна индустрия от близо 40 години", пише в доклада на армията на САЩ.

Доставяните от САЩ и съюзниците им оръжия са от решаващо значение за отбранителните и настъпателните операции на Украйна. Очаква се доставките на танкове западно производство да дадат на Киев голямо предимство в оборудването пред Русия, която разчита на стари съветски запаси.

ОЩЕ: Обрат: САЩ ще пратят танкове "Ейбрамс" на Украйна, твърди "Уолстрийт Джърнъл"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com