Sohu: Нападение срещу Русия през Северния полюс ще донесе на САЩ големи проблеми

14729
Sohu: Нападение срещу Русия през Северния полюс ще донесе на САЩ големи проблеми
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ съсредоточава големи сили в Аляска, като заплашва именно там да пренесе нова точка на напрежение в отношенията с Русия. Това пише китайското издание Sohu в свой анализ.

Преди време американската армия обяви намерението си да разположи 150 изтребители F-22 и F-35 от пето поколение на територията на Аляска. Самолетите ще бъдат разположени по такъв начин, че в обсега им да попада Русия. Според китайски експерти тази маневра е ясен сигнал за Руската федерация и тя трябва да се подготви за евентуално неблагоприятно развитие на събитията.

Блинкен: САЩ не искат милитаризирането на Арктика

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви във вторник, че Вашингтон иска да избегне милитаризирането на Арктика, тъй като гл...

„Пентагонът изпраща бомбардировачи, самолетоносачи и други тежки оръжия до границите на своите противници. Така той се опитва да сплаши опонентите си, като им демонстрира военната си мощ“, пише в материала на китайското издание, преведен от "ПолитРоссия".

Висши служители на Пентагона също дават сигнал, че Съединените щати планират да засилят дейността си в богатата на природни ресурси Арктика, продължава изданието. И добавя: Северната полярна област е най-вероятната посока за американски въздушен удар срещу Русия. Пентагонът, в случай на атака срещу Руската федерация, ще разчита на удар през Северния полюс, тъй като това е най-краткият път за американските бойни глави, допълват в материала.

Евентуален подобен опит обаче заплашва американските военни със сериозни проблеми, смятат от Sohu. Според тяхната оценка руската армия има стратегическо предимство в този регион, тъй като е разположила там значителни военни сили, изгражда нови бази и летища и разполага с военна техника, предназначена да работи при изключително ниски температури. Москва е с няколко стъпки пред конкурентите си затова Вашингтон трябва трезво да прецени своите възможности преди да вземе решение за драстични действия, се казва още в материала.

В американското издание The Hill впрочем също преди дни излезе материал на Итън Браун, ветеран от военновъздушните сили на САЩ и старши сътрудник по отбраната към Изследователския център към Белия дом и Конгреса, в който се посочва, че САЩ и съюзниците им трябва да обмислят използването на Арктика като открито поле за по-тясно военно сътрудничество помежду си и като начин за ефективно възпиране на руските военни амбиции.

САЩ създават разузнавателна мрежа в Арктика

САЩ са в процес на създаване на разузнавателна мрежа в Арктика за целите на мониторинг и анализ на политическата и военната ситуация ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com