3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

1449
3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат
Снимка: iStock

На пръв поглед шефът-психопат може да изглежда като нормален и приятелски настроен човек. По време на интервюто дори няма да забележите психопатични черти у него. Той ще бъде изключително учтив и любезен с вас. Но когато го опознаете по-добре, всичко веднага става ясно.

Като начало нека разберем какъв човек е психопатът. Той е човек, който демонстрира психопатични черти. Това се изразява в егоцентризъм, неспособност за съчувствие, емпатия. Психопатът се управлява от разума, а не от чувствата. Той не разбира какво е да чувстваш със сърцето, да приемаш и обичаш хората такива, каквито са. Такъв човек живее в лъжи, лицемерие и гледа отвисоко на всички.

Според описанието по-горе вече можете да разберете дали шефът ви проявява психопатични качества, дали има пренебрежително, грубо отношение към хората. На какво още трябва да обърнете внимание, работейки с началника, за да не попаднете в опасния капан на психопата? Разказва Екатерина Плотко - сертифициран международен майстор по тантра, психолог.

Ако шефът прави тези 3 неща, по-добре напуснете колкото се може по-бързо

Неискреност в общуването

Ако забележите, че шефът казва и чувства едно, а прави съвсем друго, трябва да бъдете предпазливи. Факт е, че на психопата му е трудно да изразява емоции, чувства, особено вина, ангажираност, радост, любов, нежност, привързаност. Но той може да имитира тези чувства съвсем правдоподобно, за да предизвика вашето доверие.

Психопатът е голям манипулатор и преструвач. Ако сте от хората, които открито и честно показват и преживяват всички състояния, ще забележите тази неискреност още в първите минути на общуването. Не позволявайте на шефа психопат да контролира чувствата ви. Останете верни на себе си, дори ако няма възможност да смените работата си.

Нарцисизъм

Когато общувате с вашия ръководител, виждате проявлението на нарцистичните черти у него. Той демонстрира своето превъзходство и изключителност пред всички около себе си. В работните процеси, на срещите, той подчертава собствените си постижения, успехи, като напълно обезценява приноса към общата кауза на служителите. Убеден е, че всичко, което компанията е постигнала, е единствено негова заслуга.

След общуване с психопатичен нарцисист се появява усещането, че правите нещо нередно. Липсва увереност в себе си и в своя професионализъм. Не се вслушвайте в мнението на други хора. Гледайте на общуването с такъв шеф като на безценен опит, който ще ви направи още по-силни.

Токсичен шеф: Топ 5 правила как да се държите с него

Липса на съпричастност и ангажираност

Вие по силата на естествената си откритост споделяте с шефа си чувствата си: какво ви вълнува, с какво живеете в момента, но той е напълно безразличен и равнодушен към вътрешното ви състояние. Нещо повече, той е в състояние с думите и действията си да обезцени всяко ваше чувство, намеквайки, че работата си е работа. А вашият личен живот, преживявания, загуби и трудности не го вълнуват.

За него е важно всички задачи да се изпълняват навреме и да не се нарушават крайните срокове. Той се интересува единствено от професионалните ви качества.

По тези три признака можете да определите дали вашият ръководител наистина е психопат. И ако осъзнаете, че по всички точки е попаднал на сто процента, помислете. Струва ли си да работите с човек, който изобщо не ви цени, унижава ви, за когото чувствата ви са маловажни? Не допускайте такова отношение към вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Топ 5 на най-каръшките зодии

Как да преодолеем раздялата и да продължим напред?

Назовете любимата си напитка и ние ще ви разкажем за вашия характер

Мъжете ще тичат след вас, ако имате тези 6 черти на характера

Колко често трябва да миете косата си?

Кои растения у дома са опасни за домашните любимци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com