Съдят Fox News за дезинформация за изборите в САЩ през 2020 г.

1052
Съдят Fox News за дезинформация за изборите в САЩ през 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

Очаква се съдебните заседатели да разгледат иска за клевета на компания за машини за гласуване на стойност 1,6 млрд. долара срещу Fox News в процес, който ще постави на изпитание защитата на Първата поправка и ще разкрие ролята на мрежата в разпространението на дезинформация за откраднати президентски избори през 2020 г.

Началото на процеса идва с еднодневно отлагане, предоставено от съдията, наблюдаващ делото, в опит да се провери дали двете страни могат да постигнат споразумение, съобщи „Индипендънт”.

ОЩЕ: Мърдок призна, че Fox News са лъгали в полза на Тръмп

Dominion Voting Systems , базираната в Денвър компания, има за цел да потърси отговорност от Fox за излъчването на фалшиви твърдения за изборни измами, които продължават да вълнуват американската политика. Съдията от Върховния съд на Делауеър Ерик Дейвис ще ръководи процеса.

Този съд ще разгледа внимателно стандарта за клевета, по който работят американските медии в продължение на почти шест десетилетия, ще разкрие задкулисната дейност във Fox News след изборите през 2020 г. и ще хвърли светлина върху потока от дезинформация след изборите, които тогавашният президент Доналд Тръмп загуби от Джо Байдън.

Звезди на Fox News като Тъкър Карлсън и Шон Ханити, както и основателят на компанията Рупърт Мърдок, ще дадат показания по време на шестседмичния процес, но не е ясно дали в първия ден ще бъдат призовани свидетели.

Dominion твърди, че Fox News е компрометирала бизнеса на компанията за гласуване и е подложила служителите ѝ на заплахи, като я е замесила лъжливо в предизборен заговор.

В седмиците след изборния ден известни водещи от Fox News доведоха съюзници на Тръмп, които твърдяха, че машините на Dominion са били програмирани да откраднат гласове от републиканеца и да ги добавят към общия брой на демократите.

Водещите и ръководителите на Fox не повярваха на твърденията, но въпреки това ги излъчиха.

"Fox разпространи и подкрепи една от най-вредните лъжи в историята на страната", пишат адвокатите на Dominion в съдебно дело.

Посочвайки комуникациите между фигури на Fox, Dominion твърди, че мрежата съзнателно е увеличила лъжите в името на рейтингите.

Fox подкрепя това, че просто е съобщила за спора на Тръмп относно изборните резултати и е оставила неговите адвокати и съюзници да говорят.

Fox каза, че домакините понякога споменават липсата на доказателства за обвиненията и отбелязват, че Dominion отрича твърденията.

Федерални и щатски изборни служители, изчерпателни прегледи в щати на бойното поле и главният прокурор на Тръмп не откриха доказателства за широко разпространена измама, която би променила резултата от изборите, или достоверни доказателства за опорочаването на вота.

Майк Помпео става част от Fox News Media

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео ще се присъедини към Fox News Media като сътрудник, съобщи новинарската мрежа, контролиран...

Много източници, дори с назначени от Тръмп съдии, отхвърлиха обвиненията му в измама. В случая Dominion Дейвис обяви, че е „кристално ясно“, че твърденията относно компанията за машини за гласуване са фалшиви.

Ключов въпрос за журито е дали Fox е действал със злонамереност, правен стандарт, който се прилага в дела за клевета, когато публични личности обвиняват медии. Този стандарт се прилага за съзнателно публикуване или излъчване на неистини или за работа с „безразсъдно пренебрежение“ към това дали е истина.

Dominion посочи комуникации, в които вътрешни лица на Fox отхвърлят и дори се подиграват на твърденията за манипулиране на вота. Вицепрезидент на Fox Corp. ги нарече „умопомрачително луди“.

Тъкър Карлсън, най-голямата звезда на Fox News, дори изрази презрение към Тръмп, чиито поддръжници формираха ядрото на зрителите на мрежата. Текстове, разкрити като част от делото, показват, че той страстно мрази бившия президент и казва, че скоро мрежата ще може да игнорира Тръмп.

Рупърт Мърдок, основател на Fox News и председател на Fox Corp., намира твърденията за изборите за „наистина луди“, според изпратен от него имейл.

Тръмп иска собствена компания, която да е конкурент на Fox News

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да създаде собствена компания за дигитални медии, която да се конкурира с Fox News. Агенция Axi...

„Страхувам се, че тези ужасни неща навреждат на всички. Вероятно и нас“, каза Мърдок на главния изпълнителен директор на Fox News Сюзан Скот в друг имейл.

И все пак разговорите за конспирацията за гласуването продължиха да се излъчват по Fox седмици след гласуването.

В изявлението си по случая Мърдок призна, че президентските избори през 2020 г. са били честни, като същевременно призна, че мрежата е разпространявала дезинформация.

Fox твърди, че Dominion избира от личните съобщения и излъчва преписи и показания на различни служители на мрежата, като същевременно пренебрегва други коментари и контекст, който е по-благоприятен. Мрежата също така твърди, че твърденията на компанията за загубен бизнес са масово преувеличени.

Мрежата също имаше проблеми със съдията по делото. Дейвис разкритикува мрежата за „погрешно представяне“ и закъсняло разкриване на информация по случая, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com