Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

5600
Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing
Снимка: Getty Images/Guliver

Джошуа Дийн, бивш одитор по качеството за Spirit AeroSystems, доставчик на Boeing и един от първите податели сигнали, които твърдят, че ръководството на Spirit е пренебрегнало производствените дефекти на 737 MAX, почина във вторник (30.04) сутринта след борба с внезапна, бързо разпространяваща се инфекция.

Дийн е дал показания по съдебно дело на акционер на Spirit и също така е подал жалба до Федералната авиационна администрация, в която се твърди, че има „сериозно и грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт върху качеството на производствената линия 737“ в Spirit. Spirit уволнява Дийн през април 2023 г. и той подава жалба до Министерството на труда, твърдейки, че уволнението му е било отмъщение, съобщава Seattle Times.

Още: След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Той живее в Уичита, Канзаса, където се намира Spirit. Почива на 45 години докато е в добро здраве и е известен със здравословния си начин на живот, след две седмици в критично състояние, казва леля му Карол Парсънс. Тя казва, че Дийн е имал проблеми с дишането преди малко повече от две седмици и е бил интубиран и развива пневмония, а след това и сериозна бактериална инфекция. Състоянието му се влошава бързо и той е транспортиран с хеликоптер до друга болница. Майка му публикува съобщение в петък във Facebook, в което се посочват всички тези подробности и се казва, че Дийн се „бори за живота си“. Той беше силно упоен и поставен на диализа. Компютърна томография показва, че е претърпял инсулт, се казва в публикацията на майка му. До края лекарите обмислят ампутация на двете ръце и двата крака. „Беше брутално това, през което премина“, казва Парсънс. „Сърцераздирателно“.

Дийн е бил представляван от адвокатска кантора в Южна Каролина, която също представляваше Джон Барнет, който също подава сигнал за нередности в Boeing. Барнет беше намерен мъртъв през март. 

Снимка: Getty Images/Guliver

Сериозен производствен дефект

През октомври 2022 г. Дийн казва, че е открил сериозен производствен дефект: механиците неправилно пробиват дупки в задната притискаща преграда на MAX. Когато отбеляза този проблем в ръководството, той казва, че нищо не е направено. Фокусирайки се върху тези дефекти, той казва, че е пропуснал по време на същия този одит отделен производствен дефект във фитингите, които прикрепят вертикалната перка на опашката към фюзелажа. Когато това е открито през април и предизвиква спиране на доставките в завода на Boeing в Рентън, Дийн е уволнен.

Дийн подава жалба за безопасност във Федерална авиационна администрация на САЩ (FAA). През ноември FAA изпрати на Дийн писмо, в което се посочва, че е приключило разследването на проблемите с безопасността, които той е маркирал. Писмото прикрива резултата, въпреки че изглежда потвърждава, че твърденията му са били основателни. Същия месец Дийн подава жалба за авиационни нередности в Министерството на труда, твърдейки неправомерно прекратяване и „грубо неправомерно поведение на високопоставени мениджъри по качеството на Spirit AeroSystems“. Този случай все още е висящ.

Делото на акционерите, в което се твърди, че ръководството на Spirit е скрило информация за пропуските в качеството и е навредило на акционерите, е заведено през декември. Подкрепяйки иска, Дийн предоставя показания, в които подробно описва твърденията си.

През март тази година друг бивш работник на Boeing Co., който дава показания по дело срещу компанията за подаване на сигнали за нередности, също е открит мъртъв.

Още: След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Силни бури взеха жертви в Тексас (ВИДЕА)

Нефтен разлив край Тексас след инцидент с шлеп (ВИДЕО)

Самолет се запали на летището в Сиатъл (ВИДЕО)

Само за 12 секунди: Арестуваха братя от САЩ за кражба на 25 милиона долара в крипто

Ясно е кога ще е първият дебат между Байдън и Тръмп

TikTok измамници се възползват от хора, които искат да отслабнат

Байдън осъди нападението срещу Фицо

Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com