Зеленски ще иска 3 определени оръжия от Байдън, но едва ли ще ги получи

3205
Зеленски ще иска 3 определени оръжия от Байдън, но едва ли ще ги получи
Снимка: Getty Images

Когато украинският президент Володимир Зеленски кацне във Вашингтон в сряда, той ще носи със себе си една от най-големите си молби към САЩ, но може да не получи желания отговор.

По време на срещата с колегата си Джо Байдън и неговия екип по националната сигурност се очаква украинската делегация да отправи призив за още ракетни системи с голям обсег на действие (над 300 км) ATACMS, както и дронове Grey Eagle и Reaper. Това съобщи Politico, цитирайки анонимен източник, запознат с дискусиите.

Киев разкрива списъка си с руски цели пред САЩ, за да получи ракетните системи ATACMS

В опит да преодолее съпротивата на администрацията на Джо Байдън да им достави така желаните ракетни системи ATACMS, украинските власти...

Само че американските служители не са готови на това. Белият дом категорично отхвърля изпращането на ATACMS, за да не може украинците да поразяват руска територия с помощта на големия обсег на системата. Преди седмици дори се появи информация от "Уолстрийт Джърнъл", че САЩ така настроили установките HIMARS, че да не могат да стрелят на над 300 км разстояние.

Вашингтон дълго време повтаря, че иска да избегне пряко въвличане в конфликта с Руската федерация. Изпращането на ракети с далечен обсег на действие в Киев може да предизвика риска Путин да използва потенциално още по-смъртоносни оръжия на територията на Украйна.

Това колебание на САЩ обезпокои украинските официални лица и принуди висшите военни ръководители в страната да потърсят помощ от други страни. Сега украинците се опасяват, че няма да могат да напреднат на бойното поле тази зима и ще загубят инерцията, която набраха след освобождаването на Херсон.

Посещението на Зеленски в САЩ ще се състои от среща с президента Джо Байдън и обръщение пред членове на Конгреса. Официални лица казват, че се очаква противопоставяне по отношение на оръжията. Украинският президент вероятно ще изтъкне пред Конгреса, че страната му се нуждае от по-модерни оръжия, за да отблъсне руските бомбардировки.

САЩ признаха, че водят разговори с Киев за мощните ракетни системи ATACMS (ВИДЕО)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че Вашингтон е в „текущи разговори“ с Киев за доставка на оръжията, от ко...

"Той се нуждае от оръжия с по-дълъг обсег, които да му позволят да изпревари очакваната руска офанзива", казва Бил Тейлър - бивш посланик на САЩ в Украйна. "Нуждае се от незабавна финансова подкрепа, за да може правителството му да функционира, и знае, че Конгресът ще вземе решения по тези въпроси тази седмица".

ОЩЕ: САЩ искат $45 млрд. помощ за Украйна и НАТО в новия бюджет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...