НА ЖИВОВойната в Украйна

Марокански източник опровергава информацията за предоставени на Украйна танкове Т-72 Б

6170

Forum FAR Maroc, платформа, обобщаваща и анализираща военна информация за Кралските марокански въоръжени сили, опроверга излязлата вчера, 22 януари, информация, че Мароко е станала първата африканска държава, предоставила на Украйна модернизирани танкове Т-72Б. Информацията се появи в повечето руски и украински медии, но по същество тя не е нова. Тиражирана е още през декември 2022 г. и още тогава от форума, който се следи от над 212 хиляди потребители, излязоха с опровержение. Анализаторите там настояват, че информацията не отговаря на истината и е опит да се замеси името на Мароко в руско-украинския конфликт.

Информацията за предоставените танкове тръгва от алжирското издание Menadefense, на което се позовават впоследствие всички международни медии, разпространили информацията. Алжирската медия от своя страна не посочва свой източник, както пише Medias24 в своя публикация от 20 декември 2022 г., което е честа практика, "когато е представена конфиденциална информация или представена за такава". 

Според Forum Far Maroc Мароко не е изпращало танкове за ремонт в Чехия, а ремонтът е трябвало да бъде извършен в Мароко с помощта на чешка фирма. В публикация от 19 декември 2022 г. във Facebook от форума твърдят, че информацията е некоректна и е следвало по-внимателно да бъде проучена.

Мароко е придобило няколко дузини стари танкове Т72 от Чехия, от версията Т72М, в периода 2021 - 2022 г., и те са прехвърлени в Мароко. Там, на местно ниво, се извършва и техният ремонт, пишат те в профила си в социалната мрежа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Либийската брегова охрана е стреляла...
Иран се закани: Ударите на САЩ...
Бежанска лодка потъна край Тунис,...
34 мигранти са в неизвестност,...
Полицейска акция в Бразилия доведе...
"Вагнер" може да ограничи действията...
Циклонът "Фреди" вдигна четири...
11 жертви на земетресението в...
В Малави започват спасителна...
УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света...
Южна Африка намекна на Путин да...
Колумбийският президент прекрати...

Последни новини