Най-важното за деня, 23 януари 2023 г.

5297
Най-важното за деня, 23 януари 2023 г.
Снимка: Facebook

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 януари.

СЛАВИ С РЕФЕРЕНДУМ, ЗА ДА НИ НАПРАВИ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА (ВИДЕО)

Представители на "Има такъв народ" внесоха уведомление в Народното събрание за стартиране на подписка за иницииране на национален референдум с въпрос да се произведат ли избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за  формата на държавно управление от парламентарна на президентска република.

БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ЩЕ МИСЛИ ДАЛИ ДА СЪДИ ПАРЛАМЕНТА

Експредседателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че не е очаквал парламентът да гласува освобождаването му от поста. По този повод, той заяви, че ще се запознае внимателно с мотивите на парламента и е възможно да заведе дело. 

КНСБ КАЗА КОЛКО ЛЕВА НИ ТРЯБВАТ МЕСЕЧНО, БЪЛГАРИНЪТ ОБЕДНЯВА

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 1 351 лв., което нараства с 2.4% на месечна и с 17.7% на годишна база. Според данните 2432 лв. е общата стойност за тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. За една година доходът за тричленно семейство нараства с 366 лв., а за един сам живеещ човек - с 203 лв. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

ЗАРАДИ НЕПЛАТЕНИ 70 ЛЕВА: "ЕВРОЛАБ" ОСТАВА НА ГРАНИЦАТА

Скандално бездействие на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) оставя частната фирма "Евролаб 2011" на граничния пункт Капитан Андреево. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, с което е спряно искане за анулиране на договора на фирмата за наем.

ЛЮБОМИР КЮЧУКОВ: НАТРУПВАНЕТО НА ИНЦИДЕНТИ С БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ ИЗГЛЕЖДА КАТО ТЕНДЕНЦИЯ

 

Натрупването на инциденти, свързани с клубовете на българската общност в Република Северна Македония, дава усещането за тенденция, затова побоят над секретаря на един от клубовете -„Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков бе посрещнат негативно в България и отново възбуди страстите. Това каза в интервю за телевизия Сител дипломатът Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи на България 2005-2009 година, предаде 24 часа.

БУЯР ОСМАНИ: НЕ ДИСКРИМИНИРАМЕ БЪЛГАРИТЕ, НО КЛУБОВЕТЕ ИМ ТРЯБВА ДА СМЕНЯТ ИМЕНАТА СИ

 

В Република Северна Македония трябва да има нулева толерантност към актове на насилие. Българската общност е в период на интегриране в обществото. Toва заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю пред bTV за инцидента с Християн Пендиков.

РАДЕВ ПОСРЕЩНА АВСТРИЙСКИЯ КАНЦЛЕР И ГО ЗАВЕДЕ ДА ВИДИ ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев посрещна австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение в България.

АВСТРИЯ ЩЕ ИСКА ОТ ЕС ДА НИ ОТПУСНЕ 2 МЛРД. ЕВРО ЗА ГРАНИЦАТА (ВИДЕО)

Радвам се, че имахте възможността да се запознаете с реалната ситуация на границата и начина, по който охраняваме.Построили сме изцяло с наш бюджет ограда по цялата граница, по нейно продължение са разположени различни стационарни мобилни системи за видеонаблюдения.

ЕВРОДЕПУТАТ: ЛИПСВА ФОРСМАЖОР, ЗА ДА ИСКАМЕ ПРЕДОГОВАРЯНЕ НА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ (ВИДЕО)

Темата за влияние на лобиски интереси зад решенията на Европейския парламент ни звучи познато. Европарламентът ухае на български парламент, но при нас няма самопризнания и разследвания. За доверието в ЕП, за компромисите, на които се надява България във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и преговорите за Шенген в Студио Actualno ни гостува евродепутатът Петър Витанов.

БЪЛГАРИЯ Е №3 СРЕД КУПУВАЧИТЕ НА РУСКИ ПЕТРОЛ: КЪДЕ ОТИВА ТОЙ СЛЕД ЕМБАРГОТО?

Русия беше сериозно засегната от няколкото пакета европейски санкции заради агресивната си война в Украйна, а най-сериозен удар понася енергийният сектор - основният източник на приходи за Кремъл.

ОЦЕНКА: ПУТИН ИЗПОЛЗВА И ПРЕМЕТНА ПРИГОЖИН. ВИДЕО ОТ НАЙ-ГОРЕЩИТЕ ТОЧКИ В УКРАЙНА

 

С действията си по промяна на командването на руските сили в Украйна (назначението на генерал Валерий Герасимов за командващ и понижението на генерал Сергей Суровикин в негов заместник), руският диктатор Владимир Путин явно показва, че звездата на Евгений Пригожин като руско военно острие помръква. Причината – Пригожин не успя да превземе Бахмут, който се превърна в символ за Украйна (половин година успешна защита срещу бесни атаки), а тактиката на Суровикин да осъществява масирани периодични бомбардировки не води до голям стратегически руски успех в Украйна.

УКРАИНСКИ СЕРЖАНТ: ОМРЪЗНА НИ ДА СЕ БИЕМ СРЕЩУ ПУТИН С ТАНКОВЕ-БОКЛУЦИ

 

Зависимостта от остарелите технологии от съветската епоха води до влошаване на морала на украинските войници. В тази връзка Киев все повече се обръща за помощ към Запада, пише Ричард Спенсър в британското издание The Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com