Най-важното за деня, 31 март 2023 г.

9423
Най-важното за деня, 31 март 2023 г.
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 март.

"ЕКЗАКТА": НЕВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ ПРОГНОЗИРА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията. За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2% сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ - 25,6%. 13,7% биха гласували за ДПС, 12,8% - за "Възраждане", 7,4% - за "БСП за България".

НЕЯСНИ РЕЗУЛТАТИ И МАЛКА РАЗЛИКА МЕЖДУ ПЪРВИЯ И ВТОРИЯ ДНИ ПРЕДИ ВОТА НА 2-РИ АПРИЛ

Много малко неща знаем за вота след изборите на 2-ри април. Не знаме победителя. Не знам кой ще е на трето място. Не знаем и колко формации ще влязат в следващото Народно събрание. Единственото, което знаем е, че БСП ще са пети. Това каза в ефира на Нова телевизия Димитър Ганев от „Тренд“.

КАМПАНИЯТА БЕШЕ ДЪЛГА, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА МАЛКО ДОСАДНА: ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Каква беше предизборната кампания и каква трябваше да бъде? Изпълняваме обещанието си и в "Отговорите със Спасиана Кирилова", седмичното обзорно предаване на Actualno.com, преди вота коментираме с пиар експерта от Центъра за анализ и кризисни комуникации Любомир Аламанов.

"ОТГОВОРИТЕ": С ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ, ПЕТЪР КОЛЕВ И ПЛАМЕН ПАВЛОВ (ВИДЕО)

Ето темите в „Отговорите със Спасиана Кирилова“, седмичното обзорно предаване на Actualno.com.: Каква беше предизборната кампания и каква трябваше да бъде? Изпълняваме обещанието си и в последната седмица преди вота коментираме с пиар експерта от Центъра за анализ и кризисни комуникации Любомир Аламанов.

БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ДУПКАТА, АКО НАПРАВИМ КОАЛИЦИЯ С ПП-ДБ

Не знам дали може да бъде сформирана, но бъде ли - много бързо България ще излезе от дупката. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов относно евентуална управленска коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в интервю за Евронюз България.

ЕВРОПРОКУРАТУРАТА ПОДХВАНА ПСТ И "ТРЕЙС" ЗАРАДИ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА

Европейската прокуратура е влязла в офис на една от най-известните строителни фирми в България - "Трейс Груп", научи Actualno.com от свои източници.

НИТО ДУМА ОТ ДИРЕКТОРА НА "БУЛГАРГАЗ" КАК ТАКА БЪЛГАРСКИЯТ ГАЗ Е КОНСТАНТНО ПО-СКЪП ОТ ТОЗИ В ЕС

За април, "Булгаргаз" иска около 98 лева за мегаватчас. Тази цена ще се понижи в рамките на 30% в следващите три месеца, тоест спрямо януари поевтиняването ще е 70%. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

РАДЕВ ПРИЗНА, ЧЕ ЩЕ ЧАКАМЕ ОЩЕ ГОДИНИ ЗА ВЪЗДУШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Президентът Румен Радев, който присъства на откриването на "Академия по планинска медицина" в Университетската болница "Лозенец", де факто заяви, че може да се наложи да чакаме години докато страната ни разполага с HEMS (Helicopter Emergency Medical Services/Система за въздушно спасяване и транспорт на пострадал от мястото на инцидент).

POLITICO: РЕПУБЛИКАТА НА РАДЕВ И БЕЗИЗХОДИЦАТА В БЪЛГАРИЯ

Петите парламентарни избори в България за последните две години в неделя едва ли ще доведат до излизане от дългогодишната политическа безизходица в страната, което означава, че енигматичният президент Румен Радев отново ще бъде основният победител на изборите.

ЗАДЪРЖАНАТА В БЕЛГИЯ ДЖИХАДИСТКАТА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИК ПОДГОТВЯЛИ УБИЙСТВОТО НА КМЕТА НА АНТВЕРПЕН

Задържаните в началото на седмицата в Белгия предполагаеми джихадисти, сред които и български гражданин, са подготвяли убийството на кмета на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната "Нов фламандски алианс" Барт де Вевер. Това съобщават местни медии, като се позовават на данни от прокуратурата.

ГОЛЯМОТО ЖУРИ В НЮ ЙОРК ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ДОНАЛД ТРЪМП

 

Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Причина за решението станаха плащанията на пари за мълчание, направени на порнозвезда преди изборите през 2016 г., съобщиха американски медии.

НЯМА НАПРЕДЪК. ПОЗИЦИОННО НАСТЪПВАМЕ – РУСКИТЕ СВОДКИ ЗА БАХМУТ (ВИДЕО)

Няма съществен напредък в Бахмут. Продължава позиционното настъпление на север от Авдеевка. Така звучат дневните обзори на два от най-известните руски телеграм канала за случващото се на фронта в Украйна – този на "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и този на WarGonzo, който е списван от руския пропагандист Семьон Пегов. Той стана особено известен, след като стъпи на мина в Донбас през миналата есен.

РУСКИ ПОЛИТИК: НЕКА ПУТИН ЗАМИНЕ ЗА ТУРЦИЯ, СЛУЖБИТЕ НА ЕРДОГАН МОЖЕ ДА ПРОПУСНАТ НЯКОЙ ФАНАТИК ДА ГО ЗАСТРЕЛЯ

Изминаха 400 дни от началото на войната и днес си позволих да помечтая. А за това ме подтикна съобщението, че Путин може да посети Турция на 27 април, за да участва в церемонията по товаренето на ядрено гориво в атомната електроцентрала Аккую. Това пише руският политик и блогър Алфред Кох, бивш зам.-председател на Съвета на министрите и член на Съвета на Руската федерация, в "Обозревател".

DIE WELT: УКРАЙНА ИМА НУЖДА ОТ ВОЙНИЦИ И КИЕВ ДЕЙСТВА ТВЪРДО

Дълго време Киев не се нуждаеше от мащабни принудителни мобилизации, толкова голям беше притокът на доброволци. Сега ситуацията се промени, тъй като загубите по фронтовете придобиха сериозни размери. Колко големи са те всъщност, проучи кореспондентът на Die Welt в Бахмут.

АНАЛИЗ: КАКВО (НЕ)ПОСТИГНАХА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ?

 

Конфликтът в Украйна даде на САЩ важен урок: санкциите не са панацея, тяхната ефективност е ограничена, пише Foreign Affairs. "Наказателните мерки срещу Русия не повлияха на конфликта и не унищожиха икономиката на страната. Очевидно Западът се нуждае от различен метод за справяне със заплахите", смята авторът на статията Питър Харел.

СВЯТ НА ТРОЛОВЕ И ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ: РУСКИЯТ ШПИОНАЖ ОТВЪТРЕ

 

Няколко дни след военното нахлуване на Русия в Украйна с германския вестник Süddeutsche Zeitung се свързва анонимен източник, който съобщава, че иска да сподели документи за шпионските програми, разработени по заповед на руските специални служби. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com