"Екзакта": Невъзможно е да се прогнозира кой ще спечели изборите

2661
"Екзакта": Невъзможно е да се прогнозира кой ще спечели изборите
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията. За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2% сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ - 25,6%. 13,7% биха гласували за ДПС, 12,8% - за "Възраждане", 7,4% - за "БСП за България".

Това сочат данните от изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода от 21 до 26 март тази година. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта” като част от изследователската програма на агенцията. То е проведено на територията на България и не отразява нагласите на избирателите от чужбина.

Проучването показва, че 3,7% от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили "Левицата!", 3,3% - за "Български възход", а за "Има такъв народ" - 2,9%. Данните са преизчислени без отговора "Не подкрепям никого". Според данните с "не подкрепям никого" заявяват, че ще гласуват 3,9 на сто.

Неясни резултати и малка разлика между първия и втория дни преди вота на 2-ри април

Много малко неща знаем за вота след изборите на 2-ри април. Не знаме победителя. Не знам кой ще е на трето място. Не знаем и колко форм...

Победител ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете-областни центрове, според анализаторите.

С надмощие в надпреварата ще се поздрави коалицията, която не се отказва да се бори и за вота на колебаещите се за кого да гласуват избиратели.

Стратегиите на изборните щабове на двете водещи коалиции в последните дни на кампанията и в деня на вота ще бъдат много важни за крайния резултат, посочват още от „Екзакта“.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини.

"Галъп": Разлика от 0,4 между ПП-ДБ и ГЕРБ

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа - 26,9% и 26,5%. ДПС и "Възраждане" си...

Седмица преди вота, 41% от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100%-ова. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

Към 26 март най-висока мобилизация социолозите от "Екзакта" регистрират сред електората на ДПС.

В крайната фаза на кампанията ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване социолозите отчитат сред жителите на столицата, но и сред населението на областните центрове. Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в столицата, така и в големите градове на страната до 2 април, се оказват много важни за крайния резултат от вота. 

ОЩЕ: Неясни резултати и малка разлика между първия и втория дни преди вота на 2-ри април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com