Радев призна, че ще чакаме още години за въздушна медицинска помощ

8033
Радев призна, че ще чакаме още години за въздушна медицинска помощ
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев, който присъства на откриването на "Академия по планинска медицина" в Университетската болница "Лозенец", де факто заяви, че може да се наложи да чакаме години докато страната ни разполага с HEMS (Helicopter Emergency Medical Services/Система за въздушно спасяване и транспорт на пострадал от мястото на инцидент).

"Хеликоптерите не решават нищо сами по себе си, защото много хора си мислят, че идват хеликоптерите и имаме HEMS, хеликоптерите са най-лесната част, защото тук се касае за една изключително сложна система от много подсистеми и компоненти. На първо освен хеликоптерите трябва да имаме подготвен летателен състав. Тепърва ние започваме да готвим летателен състав, а подготовката отнема години", каза Радев.

Той отбеляза, че при отварянето на ПВУ в самото начало не е присъствало най-важното, а именно HEMS. Радев напомни, че през месец май 2021 г. служебното правителство е разработил проекта, в последствие е бил приет от ЕК, а сега активно се работи по неговото реализиране в България.

Още: Шефът на "Хели Мед Сървиз": Саботират доставката на медицински хеликоптер

Шефът на Държавния авиационен оператор: Медицинските хеликоптери ще идват поетапно, имаме пилоти

Имаме пилоти за медицинските хеликоптери. Няма да дойдат накуп 6 вертолети, а поетапно. Идеята да се повишат нашите способности, а не д...

Президентът е категоричен, че трябва да имаме подготвен медицински състав, трябва да имаме бази за домуване на хеликоптерите, трябва да имаме лицензирани площадки в цялата страна, трябва да имаме оперативен координационен център, както и трябва да имаме ясно разпределение на въздушното пространство.

"Тази система е много сложна, нейното създаване и подготовката на хора ще отнеме много време", подчерта той. Президентът уточни, че служебният кабинет активно се занимава с израждането на тази система.

"В момента се поставя здрава много солидна основа. Много комуникация и много координация, непрекъсната работа между министерствата, за да може цялата тази сложна система да се сглоби в едно цяло.", уточни държавният глава.

По отношение на планинското спасяване, президентът посочи, че два хеликоптера ще бъдат оборудвани с лебедки и те ще бъдат разположени до планинските ни курорти.

Стартираха отново обществената поръчка за медицински хеликоптер на лизинг

Обществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптер на лизинг е подновена. До средата на януари 2023 г. се очакват офертите по ...

Радев е категоричен, че всеки един живот е ценен. "Сигурен съм, че като разгърнем тази система ще можем да допринесем съществено за снишаването на смъртността в България.", каза още държавният глава.

Той заяви, че трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм:

"България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и изобщо в зимния туризъм ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората. Ние като държавата трябва да осигурим възможно най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм и зимен спорт. Трябва цялостна сложна система, за да се гарантира това. Нашата планинска спасителна служба БЧК са развили прекрасна система. Нашите спасители са известни не само в България, но и навън със своя професионализъм, доказаха го и при земетресенията в Турция, но има едно ограничение - средствата, с които разполагаме. Радвам се, че най-сетне спешната медицинска помощ по въздух се задвижва организационно", каза още държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Радев сподели още, че вчера вечерта е получил съобщение от служебния министър на туризма Илин Димитров. Той уточни, че в съобщението Димитров посочва: "Това е най-силната година от всички досега за последните 24г. Има 24% ръст на туристите в зимните курорти спрямо миналата година и 9% от 2019 г.", отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика