Нито дума от директора на "Булгаргаз" как така българският газ е константно по-скъп от този в ЕС

13294
Нито дума от директора на "Булгаргаз" как така българският газ е константно по-скъп от този в ЕС
Снимка: БГНЕС

За април, "Булгаргаз" иска около 98 лева за мегаватчас. Тази цена ще се понижи в рамките на 30% в следващите три месеца, тоест спрямо януари поевтиняването ще е 70%. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Тя обаче не даде съпоставка като месечни данни с референтния европейски газов хъб TTF – нещо, за което говори председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в Студио Actualno и каза, че на месечна база през есенно-зимния период само през декември, 2022 година българският газ е бил по-евтин от този на TTF и това при положение, че България има изключително изгоден договор с Азербайджан.

Между 12 и 15% по-евтин щеше да е газът, ако не ценообразувахме със скъпия газ от Чирен. Нагнетявахме виртуално, за да поевтинее газът в Чирен, продължи с обясненията директорът на "Булгаргаз" и обяви, че имало "наследени договори". Какви обаче са договорите, кой кога е подписвал не е публично ясно – Actualno.com има информация за подписан договор през ноември с цена 100 евро на мегаватчас, има и договор за 100 лева на мегаватчас. "Почти няма да нагнетяваме през лятото", добави Златева пред БНТ.

От октомври до декември традиционно се чака поскъпване на газа на борсите, което в България подтискаме с газа от Чирен, каза още директорът на "Булгаргаз".

Ценообразуваме на база месец напред, не ден напред, продължи Златева, след като вчера служебният енергиен министър Росен Христов се опита да се измъкне как на TTF имало големи разлики в цените в рамките на деня. Факт е, че имаше такива дни – но в рамките на самата сесия, а не като завършек за деня. Златева обаче обясни, че ако се смятало с "Ден напред", "Булгаргаз" трябвало да осигури между 45 000 и 80 000 мегаватчаса на ден, а такива обеми не се търгували в България. Ако някой иска, да погледне към борси като австрийската, посъветва Златева. Но Павлов заяви пред Actualno.com, че всъщност "Булгаргаз" не се е регистрирал като търговец на газ на нито една газова борса в Централна и Източна Европа.

Златева съобщи и, че скоро пристига първият танкер с втечнен газ в Турция, който вземаме с помощта на "Боташ". Плащаме на доставчика, на "Боташ" плащаме за слот за регазификация, съхранение и пренос, каза тя и добави, че танкерът е за 50 000 000 кубични метра. Златева не каза цена, било търговска тайна, не каза и кой е доставчикът.

За "Газпром" ситуацията е следна - потвърждение на салдо, имало разминаване в дължимите суми. Върви правен анализ на възможните сценарии, обясни Златева. Тя не каза каква е сумата, за която руснаците претендират като "недоставен газ" по клаузата "вземи или плати", но била "малка". Освен това, руснаците били съгласни да платим не в рубли, а в долари, както е по договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com