САЩ ще пращат ракетни системи от Близкия изток към Украйна - целта е 3 месеца

3790
САЩ ще пращат ракетни системи от Близкия изток към Украйна - целта е 3 месеца
Снимка: YouTube.com/US Military News

САЩ работят със страните от Близкия изток, за да прехвърлят част от ракетните системи там към Украйна. Това заяви изпълнителният директор на Raytheon Technologies Грег Хейс, цитиран от Politico.

Именно Raytheon произвеждат ракетните системи NASAMS. САЩ са обещали общо 8 такива на Киев, като две вече са на фронта, а за останалите 6 Пентагонът ще възложи поръчка на стойност 1,2 млрд. долара. По информация на „Ройтерс“ – те трябва да са готови чак към края на 2025 г.

Само че целта, по думите на Хейс, е да се изпратят системи NASAMS от Близкия изток към Украйна в рамките на следващите 3 до 6 месеца. След това САЩ ще компенсират липсата в Азия с нови системи в период от 24 месеца.

Подоляк: Руската пропаганда премина от "Не дразнете руската мечка" до "Как да избегнем трибунала в Хага"

Руските пропагандисти разбраха, че масираните ракетни удари на войските им няма да принудят Украйна да се предаде и напълно обърнаха ре...

ОЩЕ: Италия, Германия и Литва обявиха нова военна помощ за Украйна

"В Близкия изток има разположени NASAMS, а някои от нашите съюзници в НАТО и ние всъщност работим с няколко близкоизточни държави, които в момента използват NASAMS, и се опитваме да ги насочим обратно към Украйна", каза Хейс. Той отбеляза, че преместването на системите от региона е по-бързо, отколкото изграждането им в САЩ. "Това, че изграждането им отнема 24 месеца, не означава, че ще отнеме 24 месеца, за да се доставят в страната", заяви директорът на Raytheon.

Изграждането на NASAMS отнема две години поради времето, необходимо за закупуване на електронни компоненти и ракетни двигатели, уточни Хейс.

Администрацията на Джо Байдън ще трябва да одобри споразумението за прехвърляне на системите за противовъздушна отбрана на Украйна. От Пентагона все още няма коментар.

Украинските официални лица прекараха месеци в лобиране пред САЩ да изпратят NASAMS за противодействие на руските ракетни атаки. Системите са с по-голям обсег на действие в сравнение с друго оборудване за противовъздушна отбрана, което западните държави са изпращали на Украйна. Първите две от тях пристигнаха в началото на ноември.

САЩ готвят коренна промяна в помощ на Украйна, а Лукашенко гледа да се възползва

САЩ обмислят и се готвят да променят коренно военната си подкрепа за Украйна. Става дума за това големи групи украински войници да бъда...

Raytheon отказва да назове страните от Близкия изток, които ще изпратят системата, но според данни на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността купувачи в региона са Оман и Катар. Оман подписа договор с Raytheon през 2014 г. за NASAMS, като доставката стана през 2016 г. САЩ са разрешили на Катар да закупи NASAMS през 2019 г. В правителствените уведомления не се посочва колко системи са купили двете държави.

Обучението представлява голямото предизвикателство за САЩ, когато изпращат модерно оборудване в Украйна. Норвежците обучиха приблизително 60 украинци на две системи NASAMS, каза Хейс. Норвежката компания Kongsberg разработва NASAMS съвместно с Raytheon. Обучението за използване на NASAMS обикновено отнема шест месеца.

NASAMS е наземна система за ПВО с близък до среден обсег на действие, разработена от Kongsberg Defence&Aerospace (KDA) и Raytheon. NASAMS е първото приложение на ракетата AIM-120 AMRAAM. Системата има и усъвършенствана версия - NASAMS 2, както и NASAMS 3, която е най-новата модернизация от 2022 г. Чрез NASAMS могат да се изстрелват ракети с малък обсег AIM-9 Sidewinder и IRIS-T SLS, както и ракети с голям обсег AMRAAM-ER. Тя има доказана оперативна съвместимост със системи с по-дълъг обсег на действие като установката Patriot.

ОЩЕ: Системите Patriot дадоха удобен повод на полското правителство да използва Германия като боксова круша

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com