Италия, Германия и Литва обявиха нова военна помощ за Украйна

2077
Италия, Германия и Литва обявиха нова военна помощ за Украйна
Снимка: Getty Images

Обещаната помощ за Украйна от съюзниците става все по-силна с наближаването на зимата. Италия, Германия и Литва обявиха през изминалото денонощие каква нова подкрепа ще окажат на Киев в защитата срещу руската агресия.

В четвъртък италианското правителство на Джорджа Мелони прие указ, който му позволява да продължи да снабдява Украйна с оръжие през цялата следваща година, без да иска официално одобрение от парламента за всяка нова доставка. Това съобщиха правителствени източници след заседание на кабинета, цитирани от „Кориере дела Сера“ и „Ройтерс“.

Този ход е следствие от уверенията на новия министър-председател Мелони, че нейната администрация ще продължи да подкрепя Киев въпреки разногласията по този въпрос в управляващата дясна коалиция. В нея влизат още партиите на Силвио Берлускони и Матео Салвини.

САЩ готвят коренна промяна в помощ на Украйна, а Лукашенко гледа да се възползва

САЩ обмислят и се готвят да променят коренно военната си подкрепа за Украйна. Става дума за това големи групи украински войници да бъда...

Указът, с който агенция „Ройтерс“ разполага и който влиза в сила незабавно, но изисква потвърждение от парламента в рамките на два месеца, удължава срока на действие на споразумение, въведено от бившия премиер Марио Драги. Този срок щеше да изтече на 31 декември 2022 г. Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна са поверителни, но миналия месец представител на управляващата коалиция заяви, че Рим подготвя нова пратка, включваща системи за противовъздушна отбрана, които Киев е поискал.

Вчера вестник La Repubblica съобщи, че Италия ще предостави на Украйна четири батареи от "старото поколение" на зенитно-ракетната система Aspide - всяка с по 18 ракети, в комплект с радари. Според медията - доставката може да бъде одобрена в края на декември или началото на януари.

По-рано тази седмица правителството се опита да удължи срока на действие на закона за доставките на оръжие за Украйна чрез изменение на несвързан с него указ, който минаваше през парламента, но го оттегли след оплаквания от страна на опозицията.

Междувременно Германия е предала на Украйна безпилотни плавателни съдове, няколко танка за полагане на мостове и десетки превозни средства за защита на границата като част от новата си военна помощ. Изявлението беше публикувано в уебсайта на германското правителство. Най-впечатляващото от помощта са нови 7 самоходни гаубици "Гепард".

Освен това оборудването, доставено на Украйна през последните няколко дни, включва 3 танка Beaver за полагане на мостове, 8 безпилотни кораба (два от тях бяха прехвърлени на Украйна по-рано), 12 автомобила за защита на границата (общо 65 такива вече са предоставени), 4000 спални чувала - в допълнение към доставените по-рано 10 000, резервни части за хеликоптери Ми-24 и 30 линейки.

Байдън: Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима

Американският президент Джо Байдън заяви за пръв път след руското нахлуване в Украйна, че би бил готов да говори с Владимир Путин, ако...

Литва ще изпрати на Украйна 25 хиляди комплекта зимно облекло за военните, според 24 Kanal. Министерството на отбраната във Вилнюс ще закупи топли дрехи за украинската армия на стойност над 2 млн. евро.

А каква военна помощ ще предостави България на Украйна? Четете тук:

ОЩЕ: "Списъкът е дълъг и сериозен": Ясно е вече въоръжението, което България ще предостави на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа