В Израел създадоха наноботи, които доставят лекарства директно на болната клетка

4328
В Израел създадоха наноботи, които доставят лекарства директно на болната клетка
Снимка: Unplash

Малки автономни роботи, които с помощта на специална навигация се движат и ориентират сами в биологична среда, създадоха израелски учени. Наноботите работят в група и имат способността да различават отделните видове клетки, като определят дали те са здрави, или умиращи. Големината им е такава, че лесно “плуват” в тялото. Един нанометър е равен на една милиардна част от метъра.

Микророботите от този тип могат колективно да изпълняват сложни задачи и дори да поставят лекарство в уловена от тях болна клетка. Според учените, провели изследването, разработката може да окаже влияние върху медицинската диагностика, транспортирането и скрининга на лекарства, хирургията и опазването на околната среда. Иновативната технология е разработена от проф. д-р Гилад Йосифон от Университета в Тел Авив, а изследването бе публикувано в списание Advanced Science, предава 24 часа.

Нанороботи ще помагат при ракови заболявания

Учени от университета Sungkyunkwan в Южна Корея разработват нова методология за борба с раковите заболявания. Тяхната мислия е да побед...

Нанороботите представляват синтетични частици с размерите на биологична клетка, които могат да се придвижват от място на място и да извършват различни действия самостоятелно или чрез външен контрол, обяснява проф. Гилад Йосифон. “Разработването на способността на наноробота да се движи автономно е вдъхновено от биологичните микроплаватели, като бактериите или сперматозоидите”, разказва израелският професор.

За да демонстрират ефикасността на нанороботите, изследователите ги използват за улавяне на единична кръвна и ракова клетка, както и единична бактерия. Така те доказали, че “роякът” роботи умее да прави разлика между клетки с различни нива на жизнеспособност, като например здрава клетка, такава, увредена от лекарство, или умираща. След като идентифицира желаната клетка, роботът я улавя и я премества на място, където може да бъде анализирана допълнително.

Друго изключително интересно нововъведение е способността на малкия робот да идентифицира целеви клетки, които не са маркирани - той сам установява вида на клетката и нейното здравословно състояние, като използва вграден сензорен механизъм, базиран на уникалните електрически свойства на клетката.

Изследователите обясняват, че хибридният механизъм за задвижване на микроробота е от особено значение във физиологична среда, каквато е тази при течните биопсии. “Работата при висока плътност представлява инженерно предизвикателство - по правило автономните роботи са програмирани да избягват сблъсъци, а при висока гъстота те се забавят до пълно спиране”, каза Матан Бен Цион, научен сътрудник в катедрата по физика на Телавивския университет. “Когато два робота се срещнат, те могат да обменят информацията, която са прегледали”, допълва той.

Нанороботи успешно се борят със злокачествени заболявания

Група учени от Chonnam National University в Южна Корея създадоха първите в света функциониращи нанороботи, способни самостоятелно да о...

Професор Йосифон заключава, че наред с други неща технологията ще подпомогне развитието на генетичното редактиране, пренасяне на лекарства до местоназначението им в тялото, почистване на околната среда от замърсяващи частици, разработване на лекарства и създаване на микроскопична лаборатория, предназначена за извършване на диагностика на места, достъпни само за микрочастици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com