Нанороботи успешно се борят със злокачествени заболявания

8999
Нанороботи успешно се борят със злокачествени заболявания
Снимка: Getty Images / Guliver

Група учени от Chonnam National University в Южна Корея създадоха първите в света функциониращи нанороботи, способни самостоятелно да откриват клетките на злокачествени ракови образувания и да въвеждат в близост до тях лекарствен препарат. В роля на тези миниатюрни роботи влизат генетично модифицирани бактерии от определен тип, способни да откриват дори най-малката концентрация на определени химически съединения и протеини, които се изработват в големи количества единствено при наличието на ракови клетки.

Когато бактерията регистрира наличието на тези вещества, чрез специални механизми тя активира втората част от наноробота – автоматично наноустройство с размери 3 микрометра, което разпръсква съответното лекарство, въздействащо директно върху болната клетка.

Създадоха нанолазер с големината на вирус

Учените отдавна търсят начин да използват лазерите в процесорите на компютрите. С тяхна помощ информацията може да се предава значителн...

„Разработената от нашите учени методика позволява преодоляването на всички ограничения на съществуващите към момента начини за диагностика на ракови заболявания. Нашите нанороботи са способни не просто да откриват болестта още в начален стадий, но и ефективно да потиснат развитието й още във времето, в което тя се поддава на лечение. Това е първият в света наноробот, способен ефективно да провежда лечение на заболяването“, се съобщава в изявление на южнокорейското министерство на науката и информационно-комуникационните технологии, което частично финансира проведените изследвания.

Лабораторните тестове показват, че във вида, в който към момента съществуват нанороботите, може да диагностицират и лекуват само едни от най-разпространените форми на рак като тези на гърдата и дебелото черво.

Изследователите обаче обещават в близко бъдеще да създадат нанороботи от ново поколение, които ще са в състояние да откриват и други форми на рак, както и още по-ранни стадии на тяхното появяване.

Подобна технология вече е патентована в Япония, САЩ и някои страни-членки на Европейския съюз.

Чаша доматен сок на ден предпазва от рак на гърдата

Доматеният сок помага за произвеждането на хормона, за който се смята, че предпазва от рак на гърдата. "Ползата от приемането на много...

Автор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com