За кои хора НЕ СА полезни печените фъстъци?

44746
За кои хора НЕ СА полезни печените фъстъци?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ядките са едни от най-здравословните и полезни храни, чиято консумация доставя на организма букет от витамини и минерали, поддържащи правилното функциониране на тъканите и органите. Печените фъстъци са сред най-консумираните и достъпни ядки. Те обаче не са полезни за всеки особено когато са печени. Вижте защо, какви са рисковете от консумацията на печени фъстъци и как да ги избегнете.

Защо НЕ СА полезни печените фъстъци за някои хора?

Какви са ползите от консумирането на фъстъци?

В научните публикации фъстъците биват определяни като растение от семейството на Бобовите. Не всички знаят обаче, че от културата се пр...

Разнородни са причините, поради които НЕ СА полезни печените фъстъци за всички. Основните от тях са:

1. Богати на калории, фъстъците независимо дали са печени, или сурови, не се препоръчват в големи количества на хора, страдащи от затлъстяване. Затлъстяването е бич на съвременния свят и то е свързано не само с визията, самочувствието и социалното благополучие, но и със здравето. Наднорменото тегло е кратък път към сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, проблеми със ставите. От друга страна, самите фъстъци са полезни за превенция на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, тъй като помагат за контролиране на кръвната захар – твърди статия в British Journal of Nutrition. Ето защо диетолозите съветват следващите режим за контрол на теглото да внимават с консумацията на фъстъци и като цяло на ядки, но да не се отказват изцяло от тях. Само 100 гр. съдържат около половината калории за деня при нискокалорийна диета, което значи, че може да си позволите 20-30 грама ядки, с които да заместите закуската, за да си доставите ценни за здравето вещества, без да рискувате талията си и без да нарушавате диетата си.

2.  Особено неблагоприятно е въздействието на печените фъстъци върху хората, страдащи от бъбречни заболявания и хипертония. Това се дължи на високото съдържание на сол в печения фъстък. Препоръчва се тези групи хора да консумират фъстъците сурови, а не печени, за да избегнат консумацията на сол. Или просто да не използват сол при печене на фъстъците.

Всъщност печените фъстъци далеч не са толкова полезни, колкото суровите. По време на топлинната обработка се унищожават много от ценните за здравето вещества във фъстъците, а за сметка на това се образуват канцерогенни. Специалисти по хранене твърдят, че мастните киселини във фъстъците са неустойчиви при температури над 180 градуса, на каквито градуси се пекат ядките. Това води до образуване на молекули с канцерогенно действие. Ето защо диетолозите горещо препоръчват консумацията на сурови фъстъци и всъщност на сурови ядки като цяло. Без добавена сол! Имайте предвид, че консумацията на сурови фъстъци не се препоръчва по време на бременност. Дамите, очакващи бебе, следва да консумират фъстъците само печени, ако е възможно – без сол, тъй като са предразположени към задържане на течности и повишаване на кръвното налягане по време на бременността. Суровите фъстъци не са подходящи и за хората с проблеми от страна на храносмилателната система.

Ето как да си приготвите най-вкусните бирени фъстъци

От край време бирените фъстъци са чудесно мезе. Някои хора обичат да си ги похапват, докато гледат телевизия или се разхождат в парка. ...

3. Съвсем естествено НЕ СА полезни печените фъстъци за хората с алергия към ядки или бобови култури. Фъстъците са бобова култура и са силен алерген. При доказана или предполагаема алергия към ядки следва да бъдете особено внимателни, тъй като консумацията на фъстъци в този случай застрашава сериозно здравето и живота ви.

4. НЕ СА полезни печените фъстъци и за хора, при които има дисбаланс на Омега-6 и Омега-3  мастни киселини. Фъстъците съдържат повече Омега-6 мастни киселини от другите ядки. Има доказателства, че твърде много Омега-6 киселини за сметка на недостиг в организма на Омега-3 може да е свързано с повишен риск от възпаления на тъкани и органи. Този извод сочи, че допълнителният прием на Омега-3 при повишена консумация на фъстъци е препоръчителен.

В крайна сметка се оказва, че ползите и вредите от фъстъците зависят от хроничните заболявания на консумиращия ги, от начин на приготвяне на ядките, от количество, което се консумира. В нормални количества и без сол печените фъстъци могат да се консумират дори от хора с наднормено тегло, но като заместител на хранене, а не като похапване между отделните хранения. Единствено алергичните следва да не вкусват фъстъци независимо как са приготвени и какво е количеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com