Американско издание: Двойнствената позиция на НАТО за Украйна заплашва целия свят

8477
Американско издание: Двойнствената позиция на НАТО за Украйна заплашва целия свят
Снимка: Getty Images

По отношение на въоръжения конфликт в Украйна има известна двойственост, която може да представлява заплаха за целия свят, твърди американското издание National Review.

И се отнася до реалната роля на НАТО в тези военни операции. Путин отвреме-навреме пояснява, че Украйна е само пионка в ръцете на западния Алианс. Затова в един момент той поиска двустранни преговори със САЩ. Руският президент се отнася с пренебрежение към Украйна (което е погрешно) и не я вижда като нищо повече от васал на Вашингтон. Западният Алианс изглежда е съгласен с тази двойственост.

НАТО започва ядрени учения с американски бомбардировачи, Русия отвръща

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври, съобщиха от военния алианс, цитирани от "Reuters". Ц...

От една страна, „Не, НАТО не воюва с Русия, Алиансът просто подкрепя Украйна“. От друга страна, „Когато Русия загуби, това ще бъде колосална победа за един укрепнал съюз“. И от този момент нататък САЩ и Русия се доближават все повече и повече до грешна сметка.

Целият този конфликт е като тест за НАТО, който Русия организира, искайки да знае докъде е готов да стигне Алиансът в Украйна. Когато Москва съсредоточаваше сили по границата, НАТО мълчеше и не затваряше публично вратите за Киев, за да избегне война. Вероятно беше правилният ход. Алиансът не трябва открито да се поддава на принудителната дипломация. Но Зеленски по едно време изглеждаше готов да се предаде. Много американски коментатори и официални лица определено предполагат, че Москва разбира как Украйна дори не трябва да се надява да се присъедини към НАТО. Може би те го осъзнават, но ние говорим за рационалността и ирационалността на Русия само в рамките на друга сюжетна линия.

Русия може да направи последен опит и да премине в настъпление в Украйна, като заключи, че НАТО окончателно е установила границите на участието си в този конфликт. Алиансът, от друга страна, може да види това като провокация или нежелан прецедент, за който е задължително Путин да бъде наказан.

Всички президенти от епохата на Студената война, от Хари Труман до Роналд Рейгън, смятаха избягването на директна война с Москва за свой основен външнополитически приоритет. Ограниченото участие на Русия във войната във Виетнам и нашето ограничено участие във войната в Афганистан никой никога не е наричал аргумент в полза на смяната на режима във Вашингтон или Москва.

"Пие, чупи стъкла и беси": какъв човек е руснакът?

Един от най-удачните начини човек да разбере някоя общност е да чуе някой неин член, който разсъждава за нейните мисли, нагласи и идеи....

Изглежда сега американското ръководство дава да се разбере, че в случай на ескалация на военните действия НАТО ще се присъедини към тях като пълноправен участник. Но американският народ трябва да си каже думата по този въпрос.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари