Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

18 май 2024, 18:00 часа • 8028 прочитания

Дълго време американската армия приемаше, че нейните военновъздушни сили ще я защитават от вражески самолети, пише в позиция-анализ в The Telegraph. Ето защо през 90-те години на миналия век армията извади от употреба много от своите средства за противовъздушна отбрана с малък обсег (SHORAD).

Този процес не спря по време на кампаниите за борба с бунтовниците в Ирак и Афганистан, където американската армия се биеше с враг без авиация. 

Когато Русия де факто поведе война в Украйна през 2014 г., армията на САЩ беше останала с едва 300 остарели мобилни средства за противовъздушна отбрана Avenger, всяка от които изстрелва ракети "земя-въздух" Stinger на разстояние от 3 мили (5 км). Това е за защита на един милион войници, ако броим активните и резервните сили. Още: Електронната война: Руска "стена" спира украинските дронове

Война на дронове

Армията на САЩ не предвиди, че след почти 10 години във войната Русия-Украйна и двете страни ще въведат в употреба малки и евтини дронове FPV - тези, които се управляват от оператор посредством видеокамера, излъчваща в реално време.

100 000 FPV дрона, които украинците пускат всеки месец, допринасят за значителна част от хилядите убити и ранени, които руснаците понасят на всеки 30 дни. Руската армия никога не е освобождавала силите си от SHORAD по начина, по който го направиха американците. Тя влезе във войната с Украйна с 1000 средства за противовъздушна отбрана с малък обсег, а сега разполага с хиляди FPV дронове.

Какво би се случило с американската армия на бойно поле, с небе изпълнено с FPV дронове? Военновъздушните сили на САЩ няма да изпратят стелт изтребител F-35 на стойност 100 милиона долара, който да се опита, и вероятно да не успее да свали 500-доларов FPV дрон, летящ на 10 фута (30 м) над земята. Още: Защо турските дронове "Байрактар" изчезнаха от небето над Украйна? (ВИДЕО)

Сметките за въздушна отбрана се промениха и американската армия сега се оказва почти беззащитна срещу една от най-сериозните заплахи. Армейските лидери започват да осъзнават мащаба на своя нов проблем с противовъздушната отбрана.

Армията разчита на две основни програми за възстановяване на противовъздушната си отбрана с малък обсег и за противопоставяне на бойни сили на фронтовата линия срещу рояци смъртоносни дронове. Първата, така нареченият M-SHORAD, има добавен радар, пускова установка с четири ракети Stinger и 30-милиметрово автоматично оръдие към осемколесна бронирана машина Stryker на цена от 9 милиона долара. Американската армия купупи 162 броя от тези средства, които дори не са достатъчни, за да заменят остарелите Avengers. Планът е бъдещите версии на M-SHORAD да бъдат оборудвани с лазерно оръдие и нова подобрена ракета. Армията на САЩ ще има нужда от стотици, ако не и хиляди от тях, и то бързо. Но тя не планира да избере изпълнител за лазера до следващата година. Още: Какво могат най-страшните дронове в света (ВИДЕО)

Има и друга система за противовъздушна отбрана с малък обсег, която сега се разработва за американските войски: товарен камион, оборудван с 18-зарядна пускова установка с радиус 10-мили с ракети Sidewinder с инфрачервено насочване или радарно насочвани ракети Hellfire с обсег до 6 мили.  Тези камиони за непряка противопожарна защита на стойност 15 милиона долара са твърде големи и уязвими, за да придружават танкове и пехота по фронтовата линия. Средствата IFPC трябва да останат няколко мили назад и да подкрепят цитираните вече средства M-SHORAD.

Но кога ще бъдат готови? Армията все още се занимава с дизайна на IFPC. Тестването е планирано за 2026 г., а е планирано закупуване на повече от 250 IFPC до 2028 г. Това е твърде малко и доста закъсняло.

По-лошого е, че както SHORAD-M, така и IFPC използват ракети, които струват много повече от FPV дрон и, поради високата им цена, ще бъдат в ограничен брой. Един Sidewinder струва половин милион долара. Stinger дори вече не се произвежда; замяната ѝ ще е поне след 5 години. Още: НАТО разполага бойни дронове в Гърция

Според сегашното планиране за увеличение на SHORAD в американската армия – ако тя влезе във война през следващите години – може да остане без боеприпаси след свалянето на няколко десетки хиляди дрона може би само след месец. Проблемът с противовъздушната отбрана не е само с автомобила, а също и с мунициите. 

Ако армията успее да удвои или утрои инвестициите си в тези нови бойни средства, да ускори с година или две настоящите планове за въвеждането им и да натрупа много повече ракети, тя може - след около 5 години - да бъде готова да посрещне заплахата от дронове, пред която руската и украинската армия са изправени в момента. Още: Колко струва най-скъпият дрон на света? (ВИДЕО)

Има обаче голям шанс заплахата от дронове да стане много, много по-лоша след 5 години. Армията на САЩ вече е достатъчно изостанала. Колко още ще изостане? И колко американски войници ще умрат на някое бъдещо бойно поле, защото планиращите военното дело в САЩ през 2024 г. не са оценили напълно колко опасен може да бъде дрон за 500 долара и колко от тях врагът може да изстреля?

Автор: Дейвид Акс, за The Telegraph

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес