Какво могат най-страшните дронове в света (ВИДЕО)

12674
Какво могат най-страшните дронове в света (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Дроновете се превръщат в основно оръжие на бойното поле. Държавите са в ожесточена конкуренция и се опитват да създадат по-модерни апарати.

Ерата на войните, в които хората се биеха на фронтовата линия, може би е към своя край. Известно е, че украинската армия разполага с много бойни дронове, които западните страни активно й доставят. Разузнаване, атака, самоунищожение... В бойните действия се използват различни видове дронове, които постигат добри резултати.

САЩ са предоставили на Украйна повече от 700 ударни дрона от типа Switchblade 300. Преносимият вариант 300 е дълъг около 30 сантиметра и тежи 2,5 килограма, има обсег от около 10 км. Може да се използва ефективно в бойни действия. Операторите на тези БПЛА атакуват вражески бронирани машини, докато гледат екрана на монитора.

Днес дроновете се превръщат в основно оръжие на бойното поле. Много държави се състезават ожесточено в подготовка за извънредни ситуации. Още: Flightradar: САЩ са спрели стратегическите дронове над Черно море след инцидента с руския изтребител

Докато дронове с много висока производителност се появяват един след друг, най-мощният от тях остава американският MQ-9 Reaper, пише Yahoo News Japan.

Този БПЛА (безпилотен летателен апарат) е разработен като подобрена версия на ударния дрон MQ-1 Predator, който се използва за разузнавателни мисии в Близкия изток от средата на 90-те години. Той може да лети със скорост над 400 километра в час и да събира данни за врага от височина 15 000 метра. В допълнение, той е способен да предава информация в реално време. Можете също така да му инсталирате ракети с лазерно насочване. Най-вероятно с такова устройство през 2020 г. беше убит командирът на Иранската революционна гвардия генерал Сюлеймани. Дронът обаче не е видян. БПЛА идентифицирал целта, когато генералът се качил в колата си на летището, и я унищожи от разстояние.

Обикновено дронът MQ-9 се управлява от двама оператори. Те едновременно гледат изображения на околната среда, излъчвани от камери. MQ-9 може да прелети над 3000 километра в едната посока без дозареждане. Може да бъде разположен в американски военни бази в чужбина. През ноември миналата година такива устройства бяха разположени във военновъздушната база Каноя на японските сили за самоотбрана в префектура Кагошима с цел наблюдение на далечни разстояния на въздушното и морското пространство.

Турският Bayraktar Kızılelma, който успешно извърши първия си полет през декември миналата година, има подобни на MQ-9 характеристики. Това е голям модел с обща дължина 14,7 метра и размах на крилото 10 метра. Устройството е способно да развива скорост от 1100 километра в час, близка до скоростта на звука. Този БПЛА може да носи до 1500 килограма боен товар и да лети на височина от 14 000 метра за 5 - 6 часа. Дронът може да излита и каца на самолетоносач.

В ожесточена конкуренция със Съединените щати Китай също бързо разработва нови видове дронове. 

WingLoong-3, пуснат миналия ноември, е БПЛА, базиран на MQ-9 Reaper. Може да лети 40 часа и има обсег повече от 10 000 километра. Бойното натоварване на апарата е до 2 тона. Според някои доклади този дрон може да се зарежда с гориво във въздуха и освен това, когато бъде изстрелян от Китай, той е в състояние да достигне американски военни бази в Хавай. Напоследък китайски военни дронове все по-често летят във въздушното пространство около Окинава с цел разузнаване. В тази връзка рязко се увеличи броят на случаите на аварийно издигане във въздуха по тревога на изтребители от ВВС на японската армия.

Китай активно разработва нов безпилотен летателен апарат FH-97A. Новият дрон ще може да работи в тандем с изтребителя J-20 Mighty Dragon, осигурявайки необходимите допълнителни функции за командване, контрол, предаване на данни и електронно противодействие, така че основният изтребител да може да се концентрира върху бойни мисии. FH-97A може да носи 8 интелигентни ракети въздух-въздух или боеприпаси. 

Подготвяйки се за китайската инвазия, Тайван също активно разработва дронове. Бюджетът за отбрана на Тайван тази година е с 14% по-голям от миналата година, достигайки рекорд от около 19,4 милиарда долара. Властите на острова са решили да закупят 3000 военни дрона от чужбина, основно от САЩ. Като в Черно море: Другите най-известни случаи със свалена американска военна авиация

През март тази година пред медиите беше представен и нов модел дрон, разработен от Тайван. 

Общо 8 нови модела БПЛА са създадени в Тайван. Сред тях е апарат, оборудван с изкуствен интелект, който може автоматично да следи вражески военни кораби в продължение на 16 часа от разстояние от 300 километра, както и малък дрон, който може да изстрелва ракети от въздуха.

Миналия декември Япония също реши след 2025 г. да придобие стотици бойни дронове, включително ударни. 

Като цяло в света се разгръща ожесточена конкуренция в областта на дроновете. Сега това оръжие придобива все по-голямо военно значение. Надпреварата за подобряване на техническите характеристики и бойните способности на безпилотните летателни апарати се засилва. 

Автор на статията: Тошихиро Ямада

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари